Светът все по-бързо се отдалечава от въглищата, но изглежда за старите мини, където суровината се добива, все още не всичко е приключило. В много държави те се връщат към живота под формата на соларни ферми, пише сайтът Quartz.

В края на миналата седмица най-голямата плаваща такава, намиращ се в китайският Хуаайнан, започна да работи. Проектът е изграден на плаващи панели в езеро, формирано от срутването на стана въглищна мина, твърдят от местната енергийна компания China Three Gorges Corporation.

Според информацията в него са били инвестирани 1 милиард юана или 150 милиона долара, като централата трябва да достигне пълния си капацитет през май 2018 година. Тогава тя ще произвежда достатъчно ток, за да захрани къщите на около 94 хиляди семейства.

Това не е единственият такъв проект в Китай, като отново в същия град има друг такъв за плаваща ферма, изградена върху бивша мина за въглища.

Германия също работи по такава централа за възобновяема енергия на мястото на мина, работила 50 години. Тя ще осигурява електричество за 40 хиляди домакинства чрез соларни панели и вятърни турбини.

Краят на една индустрия: Великобритания затвори последната си мина

Краят на една индустрия: Великобритания затвори последната си мина

Преди век в индустрията са работили над 1 милион души

По такъв проект работят и в САЩ, като с него се занимава местната Berkeley Energy Group, а централата в региона на Апалачите трябва да заработи през следващата година.

През декември миналата година Великобритания обяви планове да превърне последната въглищна мина в страната, затворила врати през 2015 година, в соларна ферма.

Най-голямата компания в минната индустрия се похвали с 8 пъти по-голяма печалба

Най-голямата компания в минната индустрия се похвали с 8 пъти по-голяма печалба

Рекордният резултат дойде след неочаквано голям скок в цените на суровините