Летящият автомобил на Boeing, предназначен да превозва пътници над претоварените градски улици и между издигащите се небостъргачи, завърши първия си тестов полет във вторник, предлагайки поглед към бъдещето на градския транспорт.

Прототип на автономното пътническо въздушно превозно средство завърши контролирано излитане, полет и кацане по време на теста, проведен в Манасас, Вирджиния, според производителят на военни и търговски самолети в изявление от сряда. Задвижван от електричество, моделът е проектиран за напълно автономен полет, с възможност да измине до 50 мили, казва Boeing.

Чикагският производител на самолети и конкурент на Airbus е сред многото компании, които се надпреварват да завоюват дял от летящите автомобили и безпилотни самолети, които имат потенциал да бъдат следващото звено на авиокосмическата индустрия.

Други също бързат да излязат на пазара с концепции залетящи коли. Vahana, автономното въздушно такси, разработено от А3, техническият център на Airbus в Силиконовата долина, завърши първия си тестов полет миналата година. Intel и EHang също тестват своите летателни апарати.

Анализаторите на Morgan Stanley прогнозират, че до 2040 г. подобна технология може да доведе до индустрия за 2,9 трилиона долара, а най-песимистичната им гледна точка е около 615 милиарда долара.

Boeing привлече Aurora за проектиране и разработване на прототипа. И докато Boeing не потвърждава, че моделът е разработен за Uber, фирмата, заяви в сряда, че превозното средство е напът да бъде въздушно такси в планираната мрежа Uber Air. Далас-Форт Уърт и Лос Анджелис ще бъдат първите американски градове в мрежата за споделяне на въздушни полети, а услутата може да започне до 2023 година.

Бъдещите тестови полети на дългия почти 10 метра прототип ще трябва да изпробват възможността за хоризонтален полет, както и преминаването от вертикален към хоризонтален режим, казват от Boeing. Компанията също така ще продължи да тества за повишаване на безопасността и надеждността на самолета.