Международният орган за морското дъно към ООН от месец юли ще започне да разглежда заявления на фирми, които желаят да добиват метали от дъното на океаните, стана ясно преди дни. Решението идва след дългогодишни спорове за това дали ползите от находищата са достатъчно големи, за да оправдаят екологичния риск.

Контекст: Желаещите да извършват океански добив търсят кобалт, мед, никел и манган - ключови материали за изработката на батерии, вятърни турбини и соларни панели. Редките метали се намират в т.нар полиметални конкреции, които са разпространени на 4-6000 метра дълбочина в северната част на Тихия океан - между Хаваите и Мексико. Смята се, че залежите са огромни.

Скрито съкровище: Гърция откри редкоземни метали в устията на реките Струма, Места и Марица

Скрито съкровище: Гърция откри редкоземни метали в устията на реките Струма, Места и Марица

Редкоземни елементи, и то с високо съдържание, се откриват в крайбрежната и подводна среда между Халкидики и Александруполис

Темата дали трябва да се използват тези лежащи по дъното метали е повод за нагорещени дебати от години.

Едната гледна точка: Компаниите, които настояват практиката да бъде позволена, са категорични, че добивът ще е по-евтин и с по-малки екологични последици, отколкото ако се случва на сушата.

"Отчаяно се нуждаем от големи количества манган, никел, кобалт и мед, за да произвеждаме електромобили и електроцентрали. Не можем да увеличим сухоземните добиви без сериозни екологични последици. Единствената алтернатива е в океана", заяви пред Observer ръководител в една от компаниите, които ще кандидатстват за разрешение.

Шведската LKAB прави ключова инвестиция в сектора на редкоземните метали, за да спре доминацията на Китай

Производител №1 на желязна руда в Европа прави ключова инвестиция в сектора на редкоземните метали, за да спре доминацията на Китай

LKAB произвежда около 80% от желязната руда в Европа

Смята се, че Китай има най-напреднали технологии за океански добив.

Другата гледна точка: Много учени са на коренно противоположното мнение. Според тях този вид добив може да има катастрофални последици за екосистемите в океана, които ще бъдат буквално бомбардирани от силен шум и светлина и потенциално токсична тиня. Това е риск не само за дънните обитатели - замърсяването може да стигне чак до повърхността.

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%

"Трудно е човек да си представи как рудниците на океанското дъно ще функционират без да унищожават животински видове и екосистеми", коментира морският биолог Хелън Скейлс. Легендарният телевизионен водещ и биолог сър Дейвид Атънбъроу също призовава за мораториум.

Такава е и позицията на държави като Чили, Франция, Палау и Фиджи.

В прав текст: "Това дълбоко безотговорно решение е пропусната възможност да се отправи ясен сигнал, че ерата на унищожаването на океаните е приключила", заяви по повод решението за допускане на океански добив Луиза Касон от Greenpeace.

Създадоха роботи, във формата на риби, които да чистят океана от пластмасови отпадъци

Създадоха роботи, във формата на риби, които да чистят океана от пластмасови отпадъци

Нанороботът е в състояние да се движи във водата със скорост от около 0,15 км/час

Какво предстои: От 9 юли Международният орган за морското дъно ще приема заявленията на компаниите, които желаят да извършват добив. Преди това ще има среща на структурата с цел да се вземе решение дали одобряването на заявленията ще може да се отлага след получаването им.