Във всички времена учените новатори и изследователите са хвърляли всичките си сили и знания, за да направят живота на човечеството по-добър. И откритието на всеки от тях несъмнено заслужава внимание, колкото и незначително да изглежда на пръв поглед. Но има такива резултати от тяхната работа, благодарение на които милиони хора са успели да спасят живота си в продължение на десетилетия и дори векове.

Предлагаме ви кратка информация за четирима прозорливи изследователи, чиито открития станаха спасителни за човечеството.

Снимка 604839

Източник: Wikipedia

Едуард Дженър

Едуард Дженър е английски лекар и учен, роден през 1749 година. Създава ваксината срещу едра шарка, която е първата ваксина във света. Наричан е бащата на имунологията.

Може да се счита за първия в историята ваксиниран човек. Изследователите са уверени, че той е помогнал за спасяването на най-малко 530 000 000 човешки живота. По време на епидемията от едра шарка Едуард Дженър осъзнава, че фермерите не са се заразили от болни крави. Той си инжектира лимфа от болна крава, и разбира се, се заразява, почувства се зле и по-късно образува антитела.

Снимка 240981

Източник: iStock

Джон Лийл

Смята се, че замърсената вода е отнела повече човешки животи, отколкото всички световни войни взети заедно. Ето защо, чистата чешмяна вода в милиони домове по света е истинско чудо. И милиони хора днес са живи благодарение на новаторската идея на Джон Лийл.

Британският бактериолог Джон Лийл беше човекът, който през 1908 година намери начин да реши вековния проблем със замърсяването на водата - именно той разработи технологията за хлориране на водоизточниците.

Първото използване на хлор за почистване на водоснабдяването беше направено в английския град Мейдстоун след огнище на тиф, което се случи там предишния ден. В допълнение, хлорът е използван от бактериолога Джон Лийл като домашен дезинфектант срещу инфекции, предавани по вода.

Снимка 431297

Източник: media.volvocars.com

Нилс Болин

В името на справедливостта си струва да поясним, че предпазните колани не са резултат от работата на Нилс Болин. Преди неговия принос за външния им вид и функционалност, ако са присъствали в автомобилите, те често са били обикновени надбедрени колани, които не са спасявали много при инцидент, но са можели да педизвикат на водача вътрешен кръвоизлив. Тогава като цяло пътниците рядко се закопчавали и също така бяха категорично против замяната им с по-безопасни колани, използвани от автомобилните състезатели.

Изход от ситуацията намери Болин, който през 1959 г. успя да създаде такава система от колани, която да бъде удобна за използване и в същото време по-надеждна от предишните аналози. Днес експертите казват, че шведският изобретател Нилс Болин е спасил повече от милион живота за 60-те години, в които се използва неговото изобретение.

Снимка 604837

Източник: Wikipedia

Гертруд Елион

Гъртруд Бел Елион (1918 -1999) е американска биохимичка и фармаколожка, която през 1988 разделя с Джордж Хичингс и сър Джеймс Блек Нобеловата награда за физиология или медицина.

През първата половина на 20 век Гертруд Елион дълго търси своя път в професията, докато накрая се заема със задачата да проверява замразените плодове за плесен. И в началото на Втората световна война, като млад фармаколог, тя в крайна сметка прави истински пробив в кариерата си, ставайки биохимик под ръководството на д-р Джордж Хитчингс, както и негов асистент. Двамата публикуват повече от 200 статии и те също са пионери в нов начин за производство на лекарства, наречен "рационално разработване на лекарства".

Използвайки принципно нова изследователска методология, Гертруд Елион открива огромен брой нови лекарства, сред които бяха първите лекарства против левкемия и малария, СПИН, както и първите имуносупресивни антитела, които сега се използват при трансплантация на органи, антибиотици за лечение на лечение на менингит и много други.

Снимка 434155

Източник: ЕПА

Алън Тюринг

Алън Тюринг е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки с формализирането на концепциите за алгоритъм и изчислимост. Машината на Тюринг е абстрактен модел на компютър с общо предназначение. Алън Тюринг се смята за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.

Името на Алън Тюринг днес не е известно на повечето хора. И това не е справедливо, защото може би благодарение на работата му много от нас дори получиха възможността да се родят. Но факт е, че по време на Втората световна война именно той е работил в Блечли Парк, където се намира основното криптиращо звено на Великобритания - там, наред с други проекти, той е участвал в създаването на Bombe - самата електронно-механична машина, която можеше да декриптира съобщения на нацистката криптираща машина Enigma.

Известно е, че през 1942 г. екип от разбивачи на кодове на това устройство ежедневно е обработвал до хиляда шифровани съобщения. Според историците работата на Тюринг може би е спасила най-малко 20 милиона човешки живота.