"Революция", "най-значимото научно откритие на XXI век", "начало на нова ера" - ентусиазираните коментари за първата реакция на термоядрен синтез не стихват. Какво всъщност постигнаха учените в лабораторията "Лорънс Ливърмор" и защо е толкова важно? По-долу ще отговорим на основните въпроси.

Какво въобще е термоядрен синтез?

Познаваме го добре и то от първа ръка - този процес се случва в Слънцето и в резултат от него получаваме светлина и топлина. При него леки атоми се превръщат в тежки, като междувременно се освобождават огромни количества енергия.

На практика процесът е обратен на ядрения разпад, прилаган до момента в енергетиката. В традиционния реактор тежките атоми се разбиват, като отново се генерира топлина.

В САЩ постигнаха 120% ефективност на термоядрен синтез

Голям US пробив в чистата и неограничена енергия

Експериментът е огромна стъпка напред, даже учените са изненадани от резултата

Термоядреният синтез не се нуждае от изкопаеми горива, а най-вече от водород и литий, които се добиват лесно. Освен това не произвежда парникови газове.

Какво му е трудното?

Нещо, което лесно се случва в природата (с милиардите ѝ звезди) не винаги е толкова просто да се направи от човека.

През последните 50 години учени от целия свят работят в сферата на термоядрения синтез, но до момента нямаше случай, в който произведената в хода на реакцията енергия да е повече от тази, която е била нужна за самото ѝ предизвикване.

Основен проблем е нуждата от постигане на огромна температура и също толкова огромно налягане.

Безопасно ли е?

Отпадъците от термоядрения синтез са с по-ниска радиоактивност и значително по-малък период на полуразпад.

Според Международната агенция за атомна енергетика тези реакции са безопасни поради една много проста причина - изискват толкова екстремни условия, че е практически невъзможно да излязат от контрол.

Какво се случи сега?

Учени от лабораторията "Лорънс Ливърмор" са използвали мощен лазер, за да превърнат чрез имплозия два изотопа на водорода (деутерий и тритий) в един хелиев атом. Той има малко по-малка маса от двете ядра и разликата е отделена като енергия.

Реакцията на теория може да протече така, че хелиевото ядро може да предаде кинетичната си енергия на останалата част от горивото, генерирайки по този начин последващ синтез.

Фирма на Джеф Безос избра Великобритания за тестване на термоядрен синтез за 300 млн. лири

Фирма на Джеф Безос избра Великобритания за тестване на термоядрен синтез за 300 млн. лири

Компания, подкрепена от създателя Amazon, ще изгради мащабно съоръжение за тестване на ядрен синтез в Оксфордшир

В случая лазерът е подал 2,05 мегаджаула енергия, за да се получат 3,15 мегаджаула. Това всъщност не е много - можете да кипнете няколко тенджери с вода с толкова енергия.

Скоро ли ще имаме ток от термоядрени реактори?

Много мекият отговор е "Не". Все още реалната енергия за предизвикването на термоядрената реакция е много голяма - лазерът в американската лаборатория изисква 500 мегаджаула. За да е смислен източник на енергия, термоядреният синтез трябва да се случва около 10 пъти в секунда и то в значително по-достъпни условия от тези в струващия милиарди долари комплекс в САЩ.

Пред "Гардиън" проф. Джеръми Читънден от Imperial College London коментира, че експериментите в САЩ "демонстрират научния процес на "запалване" и как той води до висок прираст на енергия при синтеза, но за да видим това в електроцентрала трябва да разработим по-прости методи за достигане на тези условия".

Затова и сега основният фокус на учените е да повторят успеха по-бързо и по-евтино.