Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA), най-големият оперативен свръхпроводящ токамак в света, беше отбелязано от Япония и Европейския съюз на церемония по откриването на съоръжението, съобщи Fusionforenergy.

Работата по устройството започна през 2007 г. и е резултат от Споразумението за по-широк подход между Европейския съюз и Япония, научно сътрудничество за насърчаване на ноу-хау в термоядрения синтез чрез различни проекти. Строителството на японските национални институти за квантова наука и технологии в Нака приключи през 2020 г. с първата плазма през октомври тази година. Общите разходи се оценяват на 560 милиона евро.

На церемонията европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, японският министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Масахито Морияма и японският държавен министър за политиката в областта на науката и технологиите, Санае Такаичи плюс други високопоставени политици и представители на индустрията успяха да станат свидетели на плазмена операция от контролната зала.

Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Европа ще е лидер с 92% възобновяема електроенергия

Fusion for Energy управлява приноса на ЕС към проекта, включително производството на компоненти от Белгия, Франция, Германия, Испания и Италия. Неговият директор Марк Лашез каза: "Това, което се случва днес, ще има значение утре за приноса на термоядрения синтез в енергиен микс без въглерод. JT-60SA е ключът към международната пътна карта за термоядрения синтез".

JT-60SA е устройство с форма на поничка (тороидално), известно като токамак. То работи с водород, като газът се нагрява до 200 милиона градуса по Целзий, за да се превърне в плазма и след това се ограничава за около 100 секунди с помощта на мощната магнитна система, образувана от 28 свръхпроводящи намотки.

Това е най-близкото съоръжение по дизайн до гигантския международен термоядрен проект ITER, който се строи във Франция, но с около 13,7 метра в ширина и 15,4 метра височина, той не е толкова голям. Една от ролите на 2600-тонното съоръжение ще бъде да извършва моделиране, за да помогне на учените да се подготвят колкото е възможно повече за началото на работата на ITER.

Включени са общо 500 изследователи от Европа и Япония, а повече от 70 доставчици са допринесли за производството на неговите компоненти. С производствените уроци, научени за ITER, както и с помощта за обучението на ново поколение експерти по термоядрения синтез, също така се предвижда съоръжението да помогне на учените да проектират бъдещи електроцентрали за термоядрен синтез.

Истинската история зад Опенхаймер: бащата на атомната бомба

Истинската история зад Опенхаймер: бащата на атомната бомба

Началото на атомната ера