Филмът "Опенхаймер" на Кристофър Нолан е биографичен филм за Дж. Робърт Опенхаймер, ученият, ръководил проекта "Манхатън"- спешен призив на президента Франклин Д. Рузвелт да се разработи атомна бомба преди германците. Филмът описва Опенхаймер като брилянтен учен, разработил технологията за ядрените бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки - тогава загиват най-малко 110 000 души. Той също така изследва моралните дилеми около използването на такива опустошителни оръжия.

В реалния живот Дж. Робърт Опенхаймер е американски физик теоретик, смятан за "бащата на атомната бомба". 

Роден е на 22 април 1904 г. в заможно еврейско семейство. Баща му, Юлиус Опенхаймер, е вносител на платове, емигрирал в САЩ от Германия през 1888 г., а майка му, Ела Фридман, е художничка.

През 1925 година завършва университета в Харвард, приет е да продължи обучението си в Кеймбридж и едновременно започва изследователска работа в Кавендишката лаборатория под ръководството на лорд Ърнест Ръдърфорд.

На 9 октомври 1941 г., още преди САЩ до встъпят във Втората световна война, президентът Рузвелт одобрява ускорена програма за създаване на ядрено оръжия. През май 1942 г. председателят на Националния комитет за изследвания по отбраната (на английски: National Defense Research Committee) Джеймс Б. Конант, един от учителите на Опенхаймер в Харвард, му предлага да оглави в Бъркли група, която да се заеме с пресмятанията на бързи неутрони. Названието на неговата длъжност, "Coordinator of Rapid Rupture" ("координатор по бързия разпад"), намеква за използването на верижна реакция с бързи неутрони.

По това време изследванията се провеждат по различни университети и лаборатории. Това представлява пречка за обмяната на данни и също така поставя проблем със сигурността. Едно от първите неща, които Опенхаймер прави, е да организира лятно училище за запознаване на участниците с теорията на атомната бомба в университета в Бъркли. Неговата група, която включва европейски физици и негови студенти, сред които Феликс Блох, Ханс Бете и Едуард Телер, се впуска в изчисления и подготовка на атомната бомба.

Подписът на Дж. Робърт Опенхаймер

Източник: Wikipedia

Подписът на Дж. Робърт Опенхаймер

Опенхаймер и негови колеги стигат до извода, че трябва нова, секретна лаборатория, и той започва да търси подходящо място за построяването ѝ. Намира го в Ню Мексико, в близост до собственото си ранчо. След построяването на Националната лаборатория в Лос Аламос, Робърт Опенхаймер събира едни от най-видните физици на онова време - Енрико Ферми, Ричард Файнман, Робърт Уилсън, Виктор Вайскопф и други. На 25 ноември 1942 г. Опенхаймер е назначен за директор на лабораторията.

В САЩ разрешиха създаването на нова атомна бомба

В САЩ разрешиха създаването на нова атомна бомба

Влиза на въоръжение след 2020 година

"Тринити" е първият ядрен опит

Проведен е на 16 юли 1945 година в областта Белите пясъци в Ню Мексико. Детонацията е еквивалентна на експлозията на 20 килотона ТНТ и е считана за началото на атомната ера. Според Wikipedia, виждайки експлозията, Опенхаймер цитира от 32-ри стих на единадесета глава на Бхагавад гита "Сега аз съм станал Смъртта, унищожителят на световете". 

След Втората световна война започва да води кампании за ограничаване на ядрените оръжия, международен контрол върху тях и спирането на ядрената надпревара със СССР. Неговите радикални политически убеждения създават суматоха в определени среди и кръгове и това довежда до процес срещу него през 1954 г., на който е обявен за заплаха за сигурността на държавата. Въпреки това той продължава своята работа като физик. Създава школата по теоретична физика в Калифорнийския университет в Бъркли. Около десетилетие по-късно президентът Джон Кенеди му връчва наградата "Енрико Ферми" като жест на политическа реабилитация.

Какво да направите, ако атомна бомба избухне в близост до вас?

Какво да направите, ако атомна бомба избухне в близост до вас?

Има няколко стъпки, които са много важни

Докато Опенхаймер публично се бори с моралните последици от своето творение след Втората световна война, малцина знаят, че последвалите политически събития засягат личния свят на Опенхаймер толкова дълбоко, че той прекарва оставащите дни от живота си, укривайки се на малкия, отдалечен остров Сейнт Джон в американските Вирджински острови.