40% от компютрите у нас са заразени с някакъв вид зловреден софтуер. Това сочат данни на българската компания за компютърно обслужване XYZ (www.xyz.bg).

32% от компютрите по целия свят регистрират подобен проблем, като най-голям процент заразени устройства има в Китай и Южна Корея - над 50%.

Зловредният софтуер е атакувал успешно 30% от компютрите на домакинствата в световен мащаб. Най-голям е процентът в Канада, а най-малък - Швеция, сочат още данните на XYZ.

24 млн. американски домакинства страдат от спам атаки, а 16 млн. от тях са имали сериозни проблеми с вируси през последните две години.
8 млн. американски домакинства пък са имали сериозни проблеми със шпионски софтуер през последните шест месеца. В резултат от зловреден софтуер 1 млн. домакинства са изгубили пари или данни, сочат още цифрите.

„През миналата година в световен мащаб са създадени 27 милиона различни видове зловреден софтуер. Всеки ден се появяват нови 74 000 вируса", цитира статистиката Димитър Чобанов от XYZ.

Вирусите носят загуби за 4.55 милиарда долара на американците годишно.
95% от всички инциденти по сигурността включва човешка грешка. Човешка грешка е причината и за 32% от всички загуби на данни.

За да се предпазите от всичко това, е важно да въведете правила за компютърна сигурност както у дома, така и в офиса, съветват експретите. Незаменим помощник в това отношение е нова услуга, наречена виртуален десктоп, която вече е достъпна и на пазара у нас.