Европа иска медиите да имат право да получават пари от интернет компаниите, които използват и публикуват тяхно съдържание.

Европейската комисия (ЕК) работи върху промени в законодателството, свързано с авторското право. Те трябва да регулират партньорството между новинарските сайтове и технологичните гиганти, като Google и Facebook, съобщава Business Insider.

Новите регулации могат да доведат до допълнително обтягане на отношенията между властите в Европейския съюз (ЕС) и американските корпорации. Двете страни водят редица спорове – от данъчната политика и обвиненията за укриване на данъци, до законодателството, засагащо конкуренцията.

Вашингтон критикува разследванията на Брюксел срещу американски компании
Обновена

Apple скара САЩ и Европа

Ето защо

“Инвестициите и приносът на издателите увеличават стойността на публикациите, но те не са компенсирани от достатъчно приходи. Поради тази причина устойчивостта на бизнесът в ЕС може да бъде изложена на карта заедно с риска от негативни последици върху медийния плурализъм и качеството на информацията”, посочват от ЕК.

Целта на законодателните промени е те да дадат право на медиите да получават такса от Google за откъсите от техните статии, които се показват в търсачката за новини на сайта Google News.

Все пак издателите няма да бъдат задължени да изискват тази такса, ако не искат.