Google се стреми да изгради "работещ и изчистен от грешки квантов компютър" до края на десетилетието, посочи самата компания в блог пост. Гигантът за търсене се надява, че технологията ще помогне за решаването на редица големи проблеми като изхранването по света, изменението на климата и разработването на по-добри лекарства.

За да създаде подобна технология, Google представи нов кампус на Quantum AI в Санта Барбара, съдържащ квантов център за данни, лаборатории за хардуерни изследвания и съоръжения за производство на квантови процесори. Тя ще похарчи милиарди в тази сфера през следващото десетилетие, съобщава The Wall Street Journal.

Идеята за изграждане на работещ квантов компютър е обявена година и половина, след като Google заяви, че е постигнала квантово надмощие, при което квантовият компютър е извършил изчисление, което би било невъзможно на традиционния класически компютър. Google казва, че неговият квантов компютър е успял да извърши изчисление за 200 секунди, което би отнело 10 000 или повече години на традиционен суперкомпютър.

Но конкурентните компании, които се надпреварват да изградят квантови компютри със собствени сили, се съмняват в напредъка на Google. Вместо да отнеме 10 000 години, IBM твърди, че традиционният суперкомпютър всъщност може да изпълни задачата за 2,5 дни или по-малко.

Допълнителната мощност на потенциалния нов квантов компютър може да бъде полезна за симулиране на молекули, а оттам и на природата, казва Google. Това може да ни помогне да проектираме по-добри батерии, да създаваме по-ефективни торове или да разработваме по-целеви лекарства, тъй като квантовият компютър може да изпълнява симулации, преди дадена компания да инвестира в изграждането на реални прототипи. Google също така очаква квантовите изчисления да имат големи ползи за развитието на изкуствения интелект.

Въпреки че твърдят, че са постигнали квантовото надмощие, от Google посочват, че им предстои дълъг път, преди подобни компютри да са полезни реално. Докато сегашните квантови компютри са съставени от по-малко от 100 кубита, Google се насочва към машина с 1 млн. кубита. Но преди да се стигне до нейното изграждане, компанията първо трябва да намали грешките, които правят кубитите, преди да може да помисли за изграждането на хиляда физически кубита заедно в един логически кубит. Това ще положи основите на "квантовия транзистор", градивен елемент на бъдещите квантови компютри.

Въпреки предстоящите предизвикателства, Google е оптимист по отношение на шансовете си. "Ние сме на прага на този пробив", заяви ученият, отговарящ за програмата Quantum AI на Google, Хартмут Невен, пред Wall Street Journal, "Вече имаме важни компоненти, които ни правят уверени в това. Ние знаем как да изпълним пътната карта."