Преди година анализатори от J.P. Morgan забелязаха, че рисковият капитал се излива в крипто с главоломна скорост. Сега секторът отбеляза рязък спад на инвестициите. Защо? Горещите пари са в изкуствения интелект.

Повишените лихвени проценти и несигурната макроикономическа среда натежаха върху дейността на рисковия капитал тази година, като лудостта около изкуствения интелект (AI) представлява рядка положителна нотка за пространството.

Почти 20% от глобалното рисково финансиране - на стойност около 28 милиарда долара - през 2023 г. идва от AI, съобщи Crunchbase по-рано този месец. Потоците в AI след стартирането на ChatGPT от OpenAI миналата година бяха един от малкото ярки петна за рисков капитал.

В САЩ рисковите инвестиции са намалели с 48% на годишна база през второто тримесечие, като набирането на средства е спаднало с 55%, пишат анализатори, водени от Стивън Алексопулос от J.P. Morgan, в бележка от 10-ти юли.

Apple тества собствен AI асистент

Apple тества собствен AI асистент

Компанията ще опита да конкурира ChatGPT на OpenAI и Bard на Google

Крипто, което издържа повече от година на мечия пазар в биткойн и нарастващата заплаха от регулации в САЩ, понесе голяма част от тежестта.

През третото тримесечие американските рискови инвестиции в крипто са намалели с 83% на годишна база, като крипто и блокчейн компаниите отбелязват спад от 94% на годишна база.

Промяната е знак за това как инвеститорите бързо са преминали от високите амбиции, свързани с Web3 - визия за интернет, базирана на децентрализирани блокчейн мрежи и виртуални преживявания в "метавселената". Вземете META за пример.

Компанията-майка на Facebook и Instagram промени името си в края на 2021 г., за да отрази фокуса върху метавселената, и започна да насочва милиарди долари в изграждането на технологията.

Цената на акциите му падна с около две трети между края на октомври 2021 г., когато беше обявена промяната на името, и края на 2022 г., докато технологичният индекс Nasdaq Composite загуби само една трета за сравнение.

Сега Meta, подобно на производителя на чипове Nvidia и OpenAI инвеститора Microsoft, е залог за изкуствен интелект, докато амбициите на метавселената изглежда тихо се размиват.

Акциите на Meta са се повишили със 158% до момента, но това е много по-малко свързано с Web3, отколкото с надеждите за неща като базирани на AI чатботове. Разбира се, пазарните тенденции в момента са такива, но могат също толкова бързо да се променят.

Криптовалутите все още имат своите постоянни ентусиасти, които са били встрани, до момента и може да започнат да се движат при признаци, че регулаторната перспектива всъщност може би се подобрява.

Скорошно съдебно дело между издателя на токени Ripple и Комисията по ценните книжа и борсите донесе частична победа на индустрията - и, което е изключително важно, даде едно от първите намеци за яснота дали цифровите активи са ценни книжа.

Това може да отнеме известен риск от масата за венчърния капитал. Крипто все още има какво да покаже, според Кейт Лорънс, съосновател и генерален партньор в Bloccelerate, фокусиран върху Web3 рисков фонд, цитиран от финансовото издание Barron миналия месец.

Според него, регулаторният натиск "не прави криптовалутите неинвестируеми", но много компании "вече са коригирали своите стратегии и са преместили операциите си в чужбина".

Повече победи в съда или победа в Комисията по ценните книжа и борсите — която сега обмисля няколко нови заявления за биткойн ETF-и — може да накара Силициевата долина отново да се настрои позитивно към крипто. Дотогава AI балонът не показва признаци на спиране, привличайки светлината на прожекторите, докато крипто се опитва да организира завръщане.

Перспективите пред биткойна не са лоши...

Майк Новограц, основателят на Galaxy Digital Holdings Ltd., каза, че очаква биткойнът да нарасне до края на тази година и прогнозира, че САЩ ще одобри борсово търгуваните фондове на биткойн.

"Мисля, че биткойнът ще завърши годината по-високо. Консолидира се между 28 000 и 32 000 долара", каза Новограцq цитиран от финансовото издание Bloomberg. Той добави, че дигиталната валута вероятно ще напредне още повече, след като Федералният резерв реши, че е приключил с повишаването на лихвените проценти.

Новият AI бот Google Bard вече е достъпен у нас, но по-добре да не беше

Новият AI бот Google Bard вече е достъпен у нас, но по-добре да не беше

По-слаб ли е той от конкурентите си? Проверихме - ето резултатите

"Инвеститорите в биткойн са направили много пари, така че днес има известен натиск в предлагането", каза Новограц. Той добави, че одобрението на биткойн ETF "вероятно ще се случи" и компании като BlackRock Inc. и Invesco ще въведат широко приемане на биткойн за инвеститори, които преди това не са имали достъп до този клас активи.

"Ако това се случи, това е "печатът за одобрение" от Комисията по ценните книжа и борсите и правителството на САЩ, че това е актив", каза Новограц.

Запитан дали Galaxy скоро ще може да се листне в САЩ, Новограц каза, че фирмата му е "в процес", но "това беше дълъг и разочароващ път". Компанията, регистрирана в Торонто, заяви, че работи по план да стане компания, регистрирана в Делауеър, и впоследствие да бъде листвана на Nasdaq, подлежащ на текущ преглед от SEC.

Междувременно оптимизмът на крипто инвеститорите продължава след прогнозата на Standard Chartered Bank за биткойн, че монетата ще достигне 50 000 щатски долара до края на 2023 г. и 120 000 долара през 2024 г.

"Въпреки че прогнозирането на времето на пазарните движения винаги е трудно, аргументите за значително увеличение на цената на биткойн в обозримо бъдеще са ясни", каза Брадли Дюк, основател и главен стратегически директор на доставчика на крипто ETP ETC Group.

"Страната на предлагането на уравнението остава известно фиксирана: общото количество биткойни е ограничено до 21 милиона биткойни, но текущият поток от новини предполага, че страната на търсенето ще се увеличи значително", каза Дюк.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на дигитални или други активи на финаносвите пазари.