В Google обмислят да въведат такса за използването на новата им уеб търсачка с изкуствен интелект, съобщава FT, като цитира свои източници.

Т.нар Search Generative Experience (SGE) позволява на потребителя да намира информация в диалогов режим - задава въпрос и директно получава отговор, базиран на информацията, налична онлайн. Това е коренна промяна в парадигмата на уеб търсене, която от 30 години поставяше търсачката в ролята на посредник, който дава на ползвателя списък от релевантни на неговите нужди сайтове.

You.com изпревари Google и Microsoft и вече има работеща AI търсачка

Вече има търсачка с AI, достъпна за всички - не е от Google и MS

Тя показва бъдещето на Мрежата, но дали това ще е достатъчно, за да пребори гигантите?

Чрез партньорството си с Microsoft първи направиха голяма AI търсачка в лицето на Bing, но, въпреки GPT-4 интеграцията, все още резултатите не са такива, че хората да изоставят Google. А да се надгради с изкуствен интелект най-масовата онлайн услуга в света е изключително скъпо начинание.

Затова и се обмисля вариант, при който SGE търсачката остава достъпна само след плащане на абонамент, пише FT. По същия начин вече стои положението с най-мощния AI модел на Google - Gemini Ultra, както и с AI интеграциите в Gmail и Docs.

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Онлайн гигантът обнови своето AI портфолио

Основната търсачка, която използваме днес, ще остане безплатна с реклами.

"Не работим или не обмисляме търсачка без реклами. Както и много пъти преди, ще продължим да работим по нови премиум функционалности и услуги, за да подобрим предложенията ни за абонамент", се казва в официалната позиция на компанията, цитирана от "Ройтерс". В нея отричането, че работят по платена AI търсачка прави впечатление със своето отсъствие.