Две камери, микрофон, скромно осветление, кадри от социалните мрежи и най-скандалният консервативен тв водещ на нашето време - от това се състоеше дебютът на социалната мрежа Twitter като алтернативна видео платформа. Съдейки по първите резултати, голямото завръщане на напусналия Fox News Тъкър Карлсън е успех както за него, така и за Илон Мъск - гледано е десетки милиони пъти.

Контекст: Тъкър Карлсън е една от звездите на американската консервативна публицистика. В шоуто си по Fox News той открито подкрепяше Доналд Тръмп и съюзниците му и се изказваше ласкаво за руския президент Владимир Путин, а освен това даваше трибуна и на различни конспиративни теории.

В края на април той изненадващо слезе от ефир на фона на мегаделото, в което компанията Dominion потърси от Fox News отговорност за твърденията, че нейните машини за гласуване са били използвани за манипулиране на президентските избори в САЩ през 2020 г.

Fox News се раздели с Тъкър Карлсън... и с над $500 млн. от пазарната си стойност

Fox News се раздели с най-скандалния си водещ... и с над $500 млн.

Акциите на медийната група понесоха тежък удар след новината, че той слиза от ефир

В хода на делото като доказателства бяха показани групови чатове с участието на Карлсън и други лица на медията, от които се разбира, че далеч от прожекторите водещият има съвсем различен светоглед. Например, там той твърди, че "страстно" мрази Тръмп, а президентският му мандат е бил "бедствие". Fox се наложи да платят рекордните 787 млн. долара, за да не се стигне до съдебен процес.

Детайли: Първият епизод на Tucker on Twitter ("Тъкър в Twitter") е дълъг малко над 10 минути, като той вероятно е сниман в дома на водещия. В рамките на това време ставаме свидетели на монолог, в който:

  • Още около 55-тата секунда Карлсън е обявил, че взривяването на веца в Украйна, предизвикало невиждани наводнения, е дело на Киев и Русия е най-големият потърпевш (твърдение, което е най-малкото спорно - б.р.);
  • Медиите са критикувани за нежеланието си да се съмняват в официалния наратив на най-различни събития;
  • Водещият обявява, че съществува извънземен живот и САЩ използват открити в останки от НЛО технологии, като никой не обръща внимание на бивш военен разузнавач, който съобщава за всичко това (сюжетът всъщност намира място в редица световни издания, а и все още не е ясно доколко твърденията на Дейвид Гръш отговарят на реалността - б.р.).

Иначе казано, имаме пред себе си класически сегмент от токшоу на Тъкър Карлсън - но с доста по-нискобюджетна продукция. През по-голямата част от времето виждаме водещия само в близък план, видео покритията са с ниско качество, а втората камера в края на видеото показва, че той сам си мести аутокюто.

Всичко това, очевидно, не е проблем за зрителите. От качването на първия епизод до момента на публикуване на този материал, гледанията са над 45 млн.

Още нещо: Дебютът на Карлсън е важен както за собствената му кариера, така и за бъдещето на Twitter. Илон Мъск през последните години е във все по-лоши отношения с медиите и прогресивните политици в САЩ и така консервативното дясно се превърна в негов естествен съюзник.

Много alt right активисти получиха право да се завърнат в Twitter след промяната в собствеността на социалната мрежа, а в същото време медии като BBC и NPR, макар и за кратко, се оказаха със сходен статут като държавните медии от страни като Русия и Китай - ясен знак какво мисли Мъск за тях.

Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Мъск разреши качване на двучасови видеа на платените акаунти

За да създаде "твърдо ядро" от симпатизанти на американската десница в Twitter, той трябва да им даде любимото им съдържание - политческите токшоута от телевизионния и радио ефир. Очевидно се случва именно това - видеото в Twitter години наред беше силно неглижирано, докато сега потребителите с Blue абонамент могат да качват до 120 минути клипове с високо качество.

Мъск сподели в профила си първия епизод от шоуто на Карлсън с коментар: "Ще е чудесно на тази платформа да имаме шоута от всички части на политическия спектър!".

От друга страна: Колкото и добре да изглеждат числата след дебюта на телевизионния водещ в новото му амплоа на влогър, има някои важни въпроси, които остават без отговор. Какво точно означават 45 млн. гледания? Самият Мъск преди време заяви, че се брои всяка поява на клипа в потока на даден потребител - а далеч не всички след това са му отделили 10 минути от своето време.

Даже и да прием, че пилотният епизод се е справил добре, не трябва да се подценява ефектът на зрителското любопитство, който не е траен. Много фенове на Карлсън бяха разочаровани от него, след като стана ясно, че извън прожекторите има различни виждания от тези, които показва на екрана. Той тепърва ще трябва да ги убеждава да му гласуват доверие.

Twitter вече струва само 33% от покупната си цена

Twitter вече струва само 33% от покупната си цена

Този бизнес на Илон Мъск никак не върви

Видео експанзията на Twitter пък трябва да се разглежда в контекста на останалите процеси в платформата, която според скорошни анализи струва едва една трета от парите, които Илон Мъск даде за нея миналата есен. Инвеститорите вече на висок глас се питат дали той не трябва да се съсредоточи върху останалите си бизнеси и затова е много важно той да им покаже успехи и то скоро.