Да плащаш данък, за да ползваш социални мрежи и мобилен интернет. Това е реалност в една африканска държава, в която властите се опитват с подобни ограничения да контролират съдържанието в мрежата.

Уганда се кани да затегне още повече хватката си около използването на интернет с въвеждането на нов налог върху абонаментните планове за мобилен интернет.

От началото на юли в страната влезе нова промяна, според която пакетите мобилен интернет ще бъдат облагани с 12% налог. Като към сметката бъде добавено и ДДС, общият данък за ползването на интернет достига 30 на сто, пише сайтът Quartz.

Парламентът в Уганда одобри през май въвеждането на новия налог, който заменя досегашният такъв върху ползването на социални мрежи. Хората в страната успяваха да избегнат плащането на последния като ползваха VPN мрежи.

През 2018 година в африканската държава беше въведено изискване потребителите да плащат такса от 200 шилинга или 0,055 щатски долара за всяко едно от общо 50 мобилни комуникационни приложения, включително Facebook, Twitter, WhatsApp и други.

Като се има предвид ниския стандарт на живот там, тази сума представлява около 2% от дневния доход на много от хората там.

От въвеждането на таксата преди 3 години броят на интернет потребителите е намалял с 30%.