Най-големите и амбициозни и инвестиционни проекти, които със сигурност ще променят света към по-добро.

Снимка 511749

Източник: Wikipedia

Мост Хонг Конг-Джухай-Макао

9 години след първата копка, 55-километровото съоръжение вече свързва Хонконг с Макао. В проекта на стойност 20 млрд. долара, е вложено желязо, достатъчно за 60 айфелови кули. Строежът на най-големия мост в света безавършен през октомври 2018 година. Серия от 50 километра подводни и наземни съоръжения осигурява директни сухопътни транспортни връзки между Хонконг, Джухай и Макао. Многолентова транспортна линия може да приема многобройни потоци от превозни средства, а големи контейнерни кораби и петролни танкери спокойно ще преминават под моста.

Снимка 511748

Източник: Wikipedia

Термоядрен реактор ITER

Към момента цената на проекта е 22 милиарда долара. Международен пилотен проект, в който участват много страни, е предназначен за следващото десетилетие. Строителството започна във френския Марсилия преди няколко години. Проектът е придружен от технически и финансови затруднения от самото начало, така че е рано да се говори за перспективите за скъпо строителство.

Снимка 511750

Източник: Wikipedia

Метро Crossrail

Към момента цената на проекта е 23 милиарда долара. Най-големият десетгодишен строителен проект в Лондон, започнат през 2007 г., се забави, но се очаква да приключи до 1-2 години. Транспортната мрежа трябва да обедини столицата и сателитните й градове. Маршрутът ще се разположи на разстояние от 118 км., като по него ще се движат на час до 24 влака.

Снимка 511754

Източник: Wikipedia

Летище Daxing International Airport, Пекин

Новото летище на Пекин и най-скъпото в историята на света бе официално открито от президента Си Дзинпин преди година. Изграждането отне 5 години и над 63 милиарда долара. Китайското летище е предназначено за междуселищни и международни полети на 100 милиона пътници годишно. Площта на въздушното пристанище е 700 хиляди квадратни метра. Предвижда се то да се превърне в база за двата най-големи самолетни оператора в страната: China Eastern Airlines и China Southern Airlines.

Снимка 511751

Източник: Wikipedia

Калифорнийска високоскоростна жп линия

В момента цената на проекта е 70 милиарда долара. Тази основна пътна артерия на Западния бряг на САЩ ще свързва предимно Лос Анджелис и Сан Франциско. Очаква се завършването на проекта да стане не по-рано от следващото десетилетие. Маршрутът на влака е 1300 км, като крайните точки по маршрута ще бъдат Сакраменто и Сан Диего. По предварителни данни скоростта на влака ще бъде 350 км в час.

Снимка 511596

Източник: iStock

МКС

В момента цената на проекта е 150 милиарда долара. Международната космическа станция работи от 1998 година. Оборудването и строителните модули се актуализират постоянно. Стабилният растеж на финансовите инвестиции предполага, че това е един от най-скъпите проекти.

Снимка 511752

Източник: Wikipedia

Градът NEOM

Саудитска Арабия строи град на бъдещето. В момента цената на проекта се оценява на 500 милиарда долара. Тук ще бъдат реализирани различни иновативни проекти от цял ​​свят. "Умният град" няма да бъде изграден до началото на следващото десетилетие.