Базираният в САЩ разработчик на блокчейн технологии R3 отваря център за изследвания и разработки (R&D) в София. Toва каза пред SeeNews главният изпълнителен директор на основаната в България консултантска фирма INDUSTRIA Петко Карамочев, който ще управлява местния офис на R3.

Според думите му този ход ще задълбочи партньорството между двете компании и ще увеличи капацитета за развитие на блокчейн технологиите.

Whirlpool напуска Русия, продава бизнеса си на турска компания

Whirlpool напуска Русия, продава бизнеса си на турска компания

Какви са условията по сделката

Центърът за научноизследователска и развойна дейност, който ще се управлява от INDUSTRIA, ще позволи на R3 да се възползва от таланта на местния разработчик и да работи по-тясно с INDUSTRIA за подобряване на цифровите финансови технологични платформи Corda и Conclave.

Първоначално центърът за научноизследователска и развойна дейност ще се стреми да наеме около 50 служители, като потенциално ще удвои броя им през следващата година.

"България е гореща точка за разработчици във всяка област, за която се сетите. Имаме изключително талантливи специалисти. Това ще помогне за позиционирането на България като един от водещите световни финтех центрове", добави Карамочев.

Според него големият интерес на чуждестранни инвеститори през последните няколко месеца вероятно ще продължи и през 2023 г.

Карамочев отказа да разкрие точния размер на инвестицията на R3, като каза само, че е "значителна".

Българската петролна компания Insa Oil създаде съвместна компания с американската Focal Point Energy

Българската петролна компания Insa Oil създаде съвместна компания с американската Focal Point Energy

Новото предприятие ще оперира на енергийния пазар на Балканския полуостров

"Регионът на Централна и Югоизточна Европа е много интересен и динамичен. Няма да се изненадам, ако скоро видим R3 да навлезе и на друг пазар", отбеляза той.

Списъкът с клиенти на R3 включва компании като Ericsson, PayPal, Bank of America, Credit Suisse, ING, Wells Fargo, AWS, Google Cloud, IBM, Intel, Microsoft и Oracle.

Основана през 2014 г., базираната в Ню Йорк R3 стартира като консорциум, подкрепян от над 60 банки. Неговият водещ инструмент Corda е платформа за разпределена технология на регистри (DLT), която улеснява блокчейн приложения, транзакции и мрежи в банковите и капиталовите пазари, глобалната търговия и застрахователните индустрии. Conclave е поверителна платформа за изчисления за разработване на приложения, които позволяват на няколко страни да споделят, обработват и анализират сигурно данни.

INDUSTRIA е глобална фирма за корпоративни технологии с фокус върху разработката на приложения и UX дизайн.