Инвестициите в България остават много слаби през последните 10 години. Те растат средно два пъти и половина по-бавно от икономиката, а по-голямата част от слабото представяне се дължи на корпоративния сектор. Страната е на последно място в Европейския съюз (ЕС) за последната финансова година по дял на активността на компаниите в посока нови вложения. Това сочи новото инвестиционно изследване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), представено пред журналисти в Люксембург.

Според документа, у нас 67% от компаниите са инвестирали през последната година. За сравнение на първо място в целия съюз е друга държава от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - Словения. Там това се отнася за 95% от компаниите, като по този показател тя изпреварва както Финландия, Дания и Швеция, така и Германия, където това се отнася за 89% от фирмите.

430 милиона евро повече чуждестранни инвестиции у нас до септември

430 милиона евро повече чуждестранни инвестиции у нас до септември

Най-големите инвеститори в България са Холандия и Германия

От друга страна повечето страни от региона остават в долната граница - Чехия (67%), Словакия (76%), Полша (76%) и Румъния (71%). Непосредствено преди България на предпоследното място е Унгария с дял от 69%.

"Реалните инвестиции в България са нараснали с по-малко от половин процентен пункт годишно за последното десетилетие. Това е значително по-ниско от средния годишен ръст на брутния вътрешен продукт за същия период, който е 1,2%", става ясно още изследването.

Според документа, в България основен стимул за инвестициите на компаниите за последната финансова година е била необходимостта от замяна на стари производствени бази с нови, както и закупуването на машини и съоръжения. 47% от инвестиралите дружества са насочили тези средства за нови сгради, а 59% - за закупуването на оборудване и автоматизация.

"Също така делът на вложенията, насочени към подобряване на енергийната ефективност, е по-голям в сравнение със средното за ЕС ниво - 16% срещу 10%", се казва в документа.

Европа може да направи свой "Път на коприната". И той ще ѝ струва €1 трилион

Европа може да направи свой "Път на коприната". И той ще ѝ струва €1 трилион

Изграждането му би могло да създаде до 7 милиона работни места

По оценката на фирмите у нас, една от пет, включени в изследването на ЕИБ, смятат, че през последните три години са направили инвестиции под техния капацитет. Това важи за 26% от тези в строителството и за 25% от тези в инфраструктурния сектор.

По оценката на ЕИБ компаниите у нас остават скептични по отношение на прогнозите си за политическия климат в страната, като очакват повече влошаване, отколкото подобрение в икономическите условия. Също така по оценката на дружествата в България и ЕС два основни проблема стоят през бизнеса.

"Повечето компании в целия съюз посочват като основна пречка пред себе си липсата на квалифицирани служители, което се превръща не само в цикличен, но и в структурен проблем", коментира главният икономист на ЕИБ Дебора Револтела по време на представянето на доклада.

"На второ място по значение е несигурността, като тук се има предвид не само Брекзит, но още търговските спорове, както и затрудненията, пред които са изправени отделни сектори", допълни тя.