60 от най-големите търговски и инвестиционни банки в света са вложили общо 3,8 трлн. долара в изкопаеми горива от 2016 до 2020 г. - периодът след подписване на Парижкото споразумение, става ясно от нов доклад, публикуван от няколко климатични организации и озаглавен Banking on Climate Chaos 2021.

"Този ​​доклад служи като проверка на реалността за банките, които смятат, че мъглявите цели от "нулеви нетни емисии" са достатъчни, за да спрат климатичната криза", казва Лорн Стокман, старши анализатор в Oil Change International, една от организациите, създали доклада. "Нашето бъдеще отива там, където парите текат, а през 2020 г. тези банки са вкарали милиарди, за да ни заключат в по-нататъшния климатичен хаос."

На годишна база общото финансиране на проекти, свързани с изкопаеми горива, е спаднало с 9% през 2020 г.

Докладът също така установява, че "финансирането на изкопаеми горива от 60-те най-големи търговски и инвестиционни банки в света е било по-високо през 2020 г., отколкото през 2016 г.", първата пълна година Парижката климатична политика е в сила. Заслужава да се отбележи, че президентът Доналд Тръмп се оттегли от международното споразумение през 2017 г., а Байдън върна страната в него през първия си ден на поста.

Според доклада трите банки, които са финансирали най-много изкопаеми горива през 2020 г., са JPMorgan с 51,3 млрд. долара; Citi с 48,4 млрд. долара; и Bank of America с 42,1 млрд. долара.

Представител на JPMorgan Chase заяви пред CNBC, че банката не може да коментира доклад на трета страна, но изтъкна, че финансовата институция има свои инициативи по Парижкото споразумение, включително влагането на 200 млн. долара за чисти проекти до 2025 г.

Citi посочи свой блог пост, публикуван във вторник от Вал Смит, главен директор по устойчиво развитие на банката, в който от банката изтъкват, че ще работят със съществуващите клиенти от сектора на изкопаемите горива, за да преминат първо към публично отчитане на емисиите на парникови газове и след това към постепенно прекратяване на финансирането, предлагано на компании, които не спазват стандартите за намаляване на въглерода.

Докладът отчита, че глобалните икономики в момента не са на път да постигнат намаленията на емисиите, установени като част от Парижкото споразумение през 2015 г.