Китайският автомобилен производител Great Wall Motor в сряда откри завод в индустриалния парк "Узловая" край руския град Тула.

На първия етап от проекта Great Wall инвестира около 500 милиона долара в предприятието, а в бъдеще китайският производител ще вложи в завода още 20 милиарда рубли (около 300 млн. долара), съобщава Интерфакс.

Сега в предприятието работят над 800 души. На втория етап от изпълнението на инвестиционния проект там ще бъдат създадени още хиляда работни места.

Заводът ще произвежда SUV автомобили с марката Haval (подразделеине на Great Wall Motor), използвайки метода на затворен производствен цикъл. А руският завод ще стане първото чуждестранно предприятие с пълен производствен цикъл за китайска марка.

Първият модел, който излиза от поточната линия, ще бъде кросоувърът Haval F7. В бъдеще компанията ще пусне Haval H9 SUV и Haval F7x coupe.

Предвижда се на първия етап заводът да произвежда 80 хиляди автомобила годишно с локализация за вътрешния пазар от 30%. На втория етап предприятието трябва да достигне максималния си капацитет - 150 хиляди автомобила годишно и да увеличи нивото на локализация до над 50%.

Great Wall Motor и правителството на Тулския регион подписаха споразумение за проекта през май 2014 година. Китайската компания стана водещ инвеститор на индустриалния парк "Узловая".

През есента на 2015 г. започна изграждането на завод върху площ от 216 хектара. Комплексът включва цехове за щамповане, заваряване, монтаж и боядисване, както и цех за производство на автомобилни компоненти. Цехът за производство на компоненти включва леярни за интериорни и екстериорни елементи, зона за заваряване на изпускателната система и линия за сглобяване на автомобилни седалки.