AI Powered Equity ETF (AIEQ) е един успешен инвестиционен фонд - справя се двойно по-добре от средните за пазара стойности. Както си личи по името му, обаче, той е задвижван от изкуствен интелект.

AIEQ съществува от 2017 г. и е съвместен проект на ETF Managers Group и финтех компанията Equbot, като разполага със 102 млн. долара. Какво ще прави с тях решава с помощта на суперкомпютъра Watson на IBM. Портфолиото му към момента е с 13,5% доходност в сравнение с индексния фонд Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), посочва ETF.com

Как го постига

Инвестиционният директор на Equbot Крис Нативидат обяснява, че изкуственият интелект планира своите действия не само на база на стандартните пазарни данни, но също така извлича информация от социалните мрежи и публично оповестена информация.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

Системата се самообучава, като целта е да става все по-добра след всяка сделка.

"Най-добрите дни на фонда все още предстоят. Също както с (чатбота) ChatGPT, реакциите му се променят и еволюират с течение на времето и обработената информация", смята той.

Важен контекст

AIEQ се представя добре в момента, но в сравнението с VTI в по-дългосрочен план не е в негова полза - хората побеждават машините както за 3-годишен, така и за 5-годишен период, като разликата на моменти е била близо двойна. Предстои да видим дали прогресът през 2023 г. ще бъде краткотраен, или машинното обучение действително е направило алгоритмите по-добри на пазара.

Важно е да се подчерта, че портфолиото на AIEQ е значително по-скромно - едва 114 ценни книжа срещу над 4000 на VTI, като освен това компаниите са много различни и при двата фонда има само две съвпадения в Топ 10 - JPMorgan Chase & Co. и UnitedHealth Group Inc.