Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск застана зад епичното поскъпване на GameStop, като в публикация в Twitter посочи, че акциите на компанията ще продължат да растат.

Това се превърна в самосбъдващо се предсказание и непосредствено след неговия пост ценните книги на компанията за търговия с видеоигри GameStop се увеличиха с повече от 60% при търговия след затварянето на борсите във вторник. Мъск изрази мнението си в в Twitter, като постави и линк към "wallstreetbets", която има повече от 2 милиона абонати, като изпълнителният директор на Tesla написа просто "Gamestonk !!"

Акциите поскъпнаха и по-рано през деня, след като Чамат Палихапития от Social Capital обяви, че е купил опции за кол на GameStop, като залага, че ценните книги ще се повишат. Акциите затвориха при ръст от 92,7% във вторник при небивал интерес на дребни трейдъри.

Коментари на Мъск за определени компании са повлияли на цените на акциите и преди. По-рано във вторник той написа в Twitter за ръчно плетена вълнена шапка, която е купил за кучето си от Etsy. Това доведе до увеличение на акциите на компанията с цели 8% в предварителната търговия, макар че в крайна сметка тя затвори с ръст от 2,1%.

Главният изпълнителен директор в миналото се сблъска с Комисия за ценните книжа и тържищата след като негови постове повлияха на цената на акциите на Tesla. През август 2018 г. той заяви, че иска да направи Tesla отново частна компания при цена от 420 долара на акция и че е осигурил финансирането за това.

В резултат от публикацията, Мъск и Tesla трябваше да платят на комисията 20 млн. долара глоба, за да уредят иска, и оттогава Мъск се съгласи да представи публичните си изявления относно финансите на Tesla и други теми на проверка от своя юрисконсулт. Миналата година той посочи, че акциите на Tesla са "прекалено високи", изпращайки акциите незабавно с повече от 10% надолу, макар че те повече от се възстановиха за една седмица.