Строежът на чисто новия град Порт Сити в Шри Ланка предизвика паралели с редица големи градски центрове. Със своите 2700 декара, проектът за 1.4 млрд. долара е с площта на централен Лондон, но поглеждайки дизайна му, се сещаме за градове като Хонконг, Сингапур и Дубай, пише Business Insider.

Преди десетилетие идеята за град в Шри Ланка, който да съперничи на водещите финансови центрове в света, изглежда невъзможна. От 1983 до 2009 г. страната е опустошена от брутална гражданска война между нейната армия и бунтовническа група, наречена Тамилските тигри. До края на конфликта стотици хиляди цивилни са убити, а държавата харчи повече от 200 млрд. долара за военни разходи.

По-малко от 10 години по-късно островната държава е разработила план за привличане на работни места и икономически възможности в столицата Коломбо. Чрез развитието на нов метрополис в столицата, служителите изчисляват, че в крайна сметка тя може да се удвои по размери. Коломбо вече е най-гъсто населеният град в Шри Ланка, като в него живеят около 750 000 жители.

Въпреки че идеята за Порт Сити възникна през 2004 г., плановете за реализирането му бяха забавени до края на войната. По това време Шри Ланка получи приток от китайски инвестиции, които използва за големи подобрения в инфраструктурата.

Партньорството попада в беда, когато Шри Ланка се затруднява да изплати дълга си, докато Китай е обвинен, че използва инвестициите си, за да упражнява политическо влияние.

През 2014 г. министър-председателят Ранил Уикрамасингхе спира изпълнението на проекта, заради опасения за увреждане на бреговата линия.

Това разгневява инвеститора в проекта China Communications Construction Company, който претендира, че губи по 380 000 долара на ден, докато разработката е в застой. До 2016 г. планът отново е в действие с нов набор от мерки за опазване на околната среда.

Според строителя China Harbor Engineering Company проектът все още работи върху рекултивация, а първата фаза на инфраструктурата трябва да е готова до 2020 г. Порт Сити ще бъде завършен окончателно през 2041 г., като цената му ще достигне 15 млрд. долара.

Екологични групи се безпокоят, че използваните за строежа драги може да унищожат водната фауна, което ще навреди на препитанието на местните рибари. Но строителите твърдят, че драгирането няма да представлява заплаха.

Китайската компания наскоро получи разрешително, което й позволява да драгира на 5 км от бреговата линия и само на дълбочина до или под 15 м. Забранено й е да драгира в райони, близки до рифовите местообитания или местата за риболов.

За да компенсира икономическите разходи на местните рибари, компанията е отделила близо 7 млн. долара, които да бъдат разпределени между риболовните асоциации в продължение на 3 години.

Как се изграждат вълнолома и подпорната конструкция можете да видите във видеото отдолу. Как ще изглежда градът изглежда в бъдеще, можете да видите в галерията.