Гигантът в производството на напитки и храни Pepsi откри фабрика в западната турска провинция Маниса.

Очаква се предприятието, чиято цена все още не е обявена поради официални ограничения, да струва над 150 млн. долара, съобщават турски медии.

"Когато процесът на строителство на нашата фабрика започна преди 2 години, някои вестници прогнозираха, че цената е 150 млн. долара, което беше доста близо. Въпреки че не мога официално да посоча точния размер на инвестицията, мога да кажа, че безспорно е над 100 млн. долара", казва пред журналисти президентът на PepsiCo Турция Левент Юксел.

Снимка 398661

Източник: PepsiCo

Предприятието е разположено на 47 000 кв. м застроена площ и ще произвежда 250 млн. пакета от популярните чипсове Lay's, Doritos и Ruffles. Това е 6-ият завод на Pepsi в страната и ще отвори 300 нови работни места.

30% от всички царевични чипсове Doritos, произведени в новооткрития завод, ще бъдат изнесени на европейските пазари, посочва Юксел. "По този начин ще допринесем още повече за турската икономика", добавя той.

Компанията е сключила договори с над 1000 фермери в 24 турски града, които ще произвеждат различни продукти като картофи, царевица и плодове за Pepsico, на площ от около 60 000 декара.

Снимка 398662

Източник: PepsiCo

Държавна подкрепа

"Бих искал да благодаря на инвеститорите и директорите на PepsiCo за този завод. Инвестициите на PepsiCo в Маниса са силен отговор на скорошната кампания срещу турската икономика и бизнес атмосферата в Турция", казва турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на официалната церемония по откриването.

Говорейки за държавната помощ за частния сектор, президентът уверява, че подкрепата ще продължи без прекъсване. "Винаги сме се опитвали да подкрепяме частния сектор. И тази политика ще продължи каквато е днес", добавя Ердоган.

PepsiCo затваря фабрика на Острова, застрашавайки 400 работни места

PepsiCo затваря фабрика на Острова, застрашавайки 400 работни места

В завода се произвежда чипсът Walkers

Индустрия 4.0

Тъй като фабриката ще работи в съответствие със стандартите на Индустрия 4.0, Юксел добави, че възприемането на нови технологии е важно както за компанията, така и за Турция.

"Организираната индустриална зона на Маниса осигурява перфектната среда и ресурси за новата ни фабрика. Заводът ще работи в съответствие с Индустрия 4.0", казва ръководителят.