Американската петролна компания Occidental Petroleum и канадската стартираща компания Carbon Engineering подготвят участък в Пермския нефтен и газов басейн в Югозападната част на Съединените щати, за строителството на най-големия в света завод за отстраняване на въглероден диоксид от атмосферата, пише Bloomberg.

Предвижда се, предприятието годишно да премахва от атмосферата около 500 000 тона въглероден диоксид. Освен това, пише агенцията, заводът ще продава квоти за емисии на парникови газове.

Официалната церемония за отбелязване стартирането на строителните работи ще се проведе на 29 ноември 2022 година, а началото на търговските операции, както се очаква, ще се състои към края на 2024 година.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Отбелязва се, че според плановете, новият завод ще бъде с капацитет 120 пъти по-голям от аналогичния комплекс Orca, пуснат в експлоатация в Исландия през септември 2021 година. Този завод е построен от швейцарската компания Climeworks, съвместно с исландския стартъп Carbfix.

През 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън върна страната към Парижкото споразумение за климата, от което тя беше изтеглена през 2020 г., от бившия държавен глава Доналд Тръмп. Байдън също така потвърди намерението на САЩ да изпълнят целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 50-52% до 2030 г., спрямо 2005 година.

Парижкото споразумение за климата беше подписано през декември 2015 година. Страните участнички се ангажираха тогава, доброволно да намалят емисиите на въглероден диоксид (CO2) през следващите десетилетия, за да удържат увеличението на температурата на планетата с около 1,5-2 градуса по Целзий.

Понастоящем много климатолози смятат, че тази цел е много трудно да бъде постигната. Причината за такова становище е, че за да стане това, човечеството ще трябва да намали изхвърляните емисии едва ли не до нула, или дори да започне да премахва въглероден диоксид от атмосферата - каквото впрочем е предназначението на предвидения да заработи след около две години огромен завод в САЩ.

За да се реализират горепосочените амбициозни планове в областта на климата, от 1996 година насам се строят специални предприятия, които могат да отстраняват CO2 от атмосферата и да го превърнат в полезни вещества или в издържливи скали.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.