Новият собственик на емблематичната сграда на Телефонната палата е бизнесменът Васил Божков. Информацията бе разпространена неофициално, а днес от компанията я потвърдиха в писмо до медиите.

Официален купувач е компанията "НГ Проперти" ЕАД. Тя е собственост на компанията "Ню геймс", което е оператор на лотарийните игри под марката "Национална лотария". Създадена е на 27 март т.г. с капитал 36 000 000 лв.

Това бе поредният опит БТК да продаде сградата, но бе първият успешен. За организатор на търга бе избрана консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield.

От компанията обявиха и какви са плановете им за емблематичното място. "Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", написаха от НОВЕ АД Холдинг.

"Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата", става ясно още от съобщението.

От компанията са уверени, че "жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата".

И обещават плановете за музея ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 година.

Телефонната палата в София се продава. Отново

Телефонната палата в София се продава. Отново

Вероятната цена на сградата минава 20 милиона евро

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с голяма значимост в историята на българските телекомуникации.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др.

Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.