Телефонната палата, която се намира в идеалния център на София, скоро ще има нов собственик. 

Досегашният - "Българска телекомуникационна компания" ЕАД, организира търг, на който да продаде този актив. За организатор на търга е избрана консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield.

Кандидатите за участие в процедурата могат да заявят интерес до 15 март, след което ще получат достъп до документацията по сделката.

От организатора на търга изрично посочват, че няма да дават информация до неговото завършване. Така изглежда, че купувачът ще стане ясен след края му.

Това не е първият опит за продажбата на емблематичната софийска сграда. Още през 2008 година БТК пусна за продажба близо 600 имота, сред които и този. Тогавашният партньор в търсенето на купувач - компанията за недвижими имоти "Явлена", имаше ценови диапазон между 16.8 и 22 милиона евро. Купувач се намери - ирландската West Incorporated, която предложи 22.5 милиона евро, но парите така и не дойдоха и сделката пропадна.

През 2013 година отново се появиха слухове за продажбата на сградата, като тогава се очакваше тя да се превърне в хотел. Тогашната очаквана цена също беше около 20 милиона евро.

Сега остава да се разбере дали от третия опит софийската Телефонна палата ще намери своя купувач.

Тя е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с голяма значимост в историята на българските телекомуникации.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др.

Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.