Ако си мислите, че общинските жилища са само за истински отчаяните финансово хора, трябва да посетите Цюрих. В най-големия град в Швейцария жилищата, построени специално, за да бъдат дадени под наем на разумни цени, са толкова популярни сред всички класи, че се е зародил проблем, пише CityLab.

В града живеят общо около 400 000 души. А в общинските жилища са се настанили 132-ма милионери (и в долари, и във франкове). Сам по себе си този факт говори за качеството на самите жилища, но и означава, че от тях не могат да се възползват жителите с ниски доходи, за които са създадени.

Справянето с този проблем минава през нови правила, съобщени тази седмица. С тях Цюрих се надява отново да влезе във владение и да накара богаташите да освободят жилищата.

Ситуацията бе създадена заради необичайно високите квоти на Цюрих за жилища на достъпни цени. От 2011 г. градът изисква поне 33 процента от всички нови жилища да бъдат отдадени под наем на цени, които не са по-високи от абсолютно необходимите, за да се покрият разходите за строеж и поддържка. Повечето от новите сгради са построени от частни компании, които печелят от продажбата на останалите 2/3. Но някои са изградени и се контролират от общината.

Откакто правилата са в сила, общината е построила общо 1 500 жилища, като общият им брой достига 9 000.

За да останат тези апартаменти за хората, които наистина се нуждаят, градът въвежда нови правила, според които в тях могат да бъдат настанени само граждани, които получават до четири пъти повече от самия наем.

Ако докато живеят там, доходите им се повишат до над шест пъти наема, те ще бъдат помолени да напуснат жилището. Проверки ще бъдат правени на всеки две години.