"2017: Задава се нов, непознат и тревожен свят", пише в. "Стандарт"

1. Затваряме страницата на 2016 г.

Преди 5 века хората са вярвали че Земята стои неподвижно в центъра на вселената и Слънцето обикаля около нея; че в центъра на Земята е великият континент Европа, а в центъра на европейския дух стои Църквата. Разбира се, Дяволът стои и дебне някъде долу в Ада.

В началото на 2016 г. повечето хора вярваха, че в центъра на вселената стои Слънцето, а Земята обикаля около него; че в центъра на всичко, което става на Земята, е "великата нация" на САЩ, стояща начело на глобализираното НАТО и въвела в оборот идеите на либерализма и "евроатлантическите ценности" сред своите сателити, като съседите си и страните от ЕС; че в центъра на ЕС стои непогрешимата Меркел. Разбира се, съвременният антихрист, това е православният Путин, начело в страната, неподлежаща на "интегриране".

С великите научни открития през последните 5 века митовете за геоцентричната вселена са в историята. Със случилите се събития през 2016 г. визията за американоцентричния свят, за универсализма на либерализма и "евроатлантическите ценности", за "умиротворяващата сила" на НАТО и за непогрешимостта на "западните" политици, е прочетена и окончателно затворена страница.

2. Краят на "очакваното" бъдеще.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Дерат ни с 10 лв. разговор за болничен" четем във в. "Монитор"

Чиновници отговарят на импулсни телефони, като средно една проверка може да глътне около 8 лв. на всеки, решил да си провери болничния в НОИ. Това установи проверка на "Монитор". В сезона на честите заболявания много хора звънят на единния номер на осигурителния институт в опит да разберат кога ще им бъде изплатен болничен или майчинство. Макар номер 0700 да е посочен като национален телефон "на цената на един градски разговор", всъщност това е уловка, обясниха експерти.

Средно 8 лв. струва консултация на потребителския телефон на Националния осигурителен институт (НОИ) от мобилен телефон. Проверка на "Монитор" показва, че чакането за свободен оператор и предоставянето на информация отнема средно по 25 минути. 2/3 от времето потребители просто чакат да се свържат с някой от консултантите в Контактния център на института.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Икономиката през 2017 г.: Умерен растеж", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Икономиката ще продължи да расте през 2017 г., макар и леко да забавя темпото, постигнато през последните две години. И ако през изминалата 2016 г. напредъкът се движеше основно от износ и потребление, очакванията за 2017 г. са водещо да е вътрешното търсене. Аргументът - подобрени условия на пазара на труда. В допълнение лихвите по кредити и депозити ще останат ниски, като очакванията са заемите за фирмите и домакинствата да нараснат с по-високи темпове през новата година, което също ще повлияе на потреблението. То от своя страна ще доведе до умерена, но положителна инфлация през новата 2017 г. Очакванията са тя да бъде допълнително подкрепена и от по-високите цени на петрола след срещата на ОПЕК в края на ноември миналата година.

Прогнозите са за забавяне на ръста на износа, което може да има относително негативно влияние върху някои от експортните сектори в икономиката.

Ако има двигател на икономиката, който през последната година не се активира, това са инвестициите. Очакванията обаче са през 2017 г. да има леко ускорение - заради еврофондовете и ниската цена на кредита.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"460 лв. минимална заплата, 2 месеца повече работа до пенсия", четем на първа страница на в. "24 часа"

Промени в закони, наредби и правилници, решения на държавни институции и на регулатори влязоха в сила от 1 януари 2017 г. Кои са по-важните от тях? Минималната работна заплата се увеличава с 40 лв. и от 420 лв., колкото бе през миналата година и вече ще е 460 лв. Най-ниската работна часова ставка вече ще бъде 2,77 лв. Линията на бедност, която се използва като критерий при формирането на социалната политика по доходите, също се повишава с 14 лв. до 314 лв. За да се пенсионираме тази година ще ни трябват с 2 месеца повече възраст и осигурителен стаж, които ще продължават да растат и през следващите години.

Прочети още от в. "24 часа"

"От тази година вноската за пенсия започва да расте" е водещo заглавиe на в. "Сега"

За първи път от много време насам осигурителната тежест за работещите българи се увеличава с директно увеличение на вноските. Допълнително тежестта тази година ще нарасне и заради ръста на минималната заплата и съответно средното увеличение на минималните осигурителни прагове за около 2 млн. заети.

От 1 януари вноската за фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване се увеличи с 1 процентен пункт и вече е 18.8%. Догодина ще е втората стъпка на това увеличение, с още един пункт. Този ръст засяга всички осигурени - според данните на Националния осигурителен институт за третото тримесечие за миналата година около 2.750 млн. българи се осигуряват за пенсия. Съотношението остава 60% за работодателя и 40% за работника. От общата вноска за всички родени след 1959 г., 5 на сто отиват за универсалните фондове, а останалите 13.8% за НОИ. За хората, родени преди 1960 г., пълната вноска от 18.8% отива в Държавното обществено осигуряване.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Енергетика: В очакване на нов пазарен модел", пише в. "Капитал Daily"

Либерализацията на сектора зацикли заради забавянето на доклада на Световната банка

През последната година в енергийния сектор имаше странно затишие, ако не се брои плащането на 1.2 млрд. лв. от държавния бюджет за нереализирания 35-годишен проект за АЕЦ "Белене". Огромната сума, която държавата реши да плати на "Росатом", без да опита да обжалва арбитражното решение, което я наложи, и с ясната перспектива оборудването за ядрената централа да остане най-скъпият музеен експонат в България, разтърси сектора, който иначе, изглежда, се съвзема от преживения хаос в последните години.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"За 9 години в обществените поръчки се завъртяха над 60 млрд. лева", пише в. "Сега"

БДЖ, "Софарма" и "Петрол" са в челната петорка по големи сделки. 10% от изпълнителите са получили 71% от договорите и 85% от парите.

За девет години - от 2007-а до 2015-а, държавните структури в България са изхарчили над 60 млрд. лв. за близо 200 хиляди процедури по Закона за обществените поръчки. През този период в ролята на възложители са влезли повече от три хиляди държавни органи, общини и предприятия, а спечелилите поръчките са близо 20 хиляди. Това показват отворените данни за процедурите, благодарение на които може да се направят различни "разрези" на харченето на обществен ресурс.

Едва ли за някого е изненада, че най-големите поръчки са в строителството. Но има и други, по-малко известни и доста интересни факти. Например най-скъпият договор в изследвания период е за превоз на пътници и е спечелен от БДЖ. Поръчката е дългосрочна - за 15 години, а стойността й е в размер на 4.6 млрд. лева. Договорът за изпълнението й е подписан на 25 юни 2009 г.

Прочети още от в. "Сега"

"Подаваме данъчни декларации от утре", четем във в. "Монитор"

За закъснение глобата е 500 лева

Кампанията за подаване на данъчни декларации започва от утре. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите е до 2 май тази година, тъй като 30 април е неделя, а 1 май е почивен ден, съобщиха от приходната агенция.

От НАП напомнят, че най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"За 10 г. в ЕС заплатите се увеличиха 2,5 пъти, намаляхме с половин милион души", пише в. "24 часа"

70% повече БВП 2016 г. спрямо 2007 г. 61% от българите биха гласували днес за оставане в съюза, 20% - за излизане Няма да настигнем средните европейски доходи до 2030 г. Преди 10 години - на 1 януари 2007 година, България стана пълноправен член на Европейския съюз, влезе в клуба на богатите, най-проспериращата общност от държави на планетата. И стана част от пазар на 500 милиона потребители.

Прочети още от статията на в. "24 часа"