"4000 евро подкупи на месец гушвал митничар на ГКПП Лесово", четем на първа страница на в. "24 часа"

Между 2 и 4 хил. евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата. Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда. Според запознати служителите на 3-те ведомства са действали в много добър синхрон. Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 ч, което предизвика гнева на шофьорите. Те чакаха в продължение на 4 часа движението на границата в двете посоки да бъде възстановено.

Спецченгетата оковали с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени.

Прочети още от в. "24 часа"

"50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте" четем във в. "Монитор"

50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте. Това съобщиха от "Национална полиция" пред "Монитор". Изкусните майстори обаче не попадат под ударите на закона, тъй като у нас все още не е нелегално да се правят копия на такива предмети.

Най-много фалшификати се изнасяли за Германия и Австрия, където ежеседмично се организирали аукциони за подобни вещи. Според статистиката от международните служби

80% от монетите, че дори и съкровищата, които са с български произход, по търговете са менте. Най-често били засичани монети с лика на Александър Македонски, Филип II, Филип III. Т.нар. стартери се продавали за по около 2000 евро. Много малка част от тях обаче били автентични. Повечето били дело на изкусните фалшификатори. Смята се, че майсторите ги изработвали някъде в Източна България.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"41 хотела на търг заради дългове" четем на първа страница на в. "Труд"

Бирниците търсят 58 млн. лв. от закъсалите собственици

Пореден опит за продажба на "Интерхотел Велико Търново"

Частни съдебни изпълнители събират средно по 1 млрд. лв. на година

Частни съдебни изпълнители са пуснали на търг 41 хотела в цялата страна заради неплатени дългове, показва проверка на "Труд" в регистъра с публичните продажби на недвижими имоти към Камарата на ЧСИ.

Бирниците се надяват да съберат от закъсалите собственици общо 58 млн. лева.

28 са хотелите, за които началната цена е над 250 000 лв. Двата най-скъпи са "Бест Уестърн Премиер Тракия Хотел", който се продава за 19,9 млн. лв., и "Интерхотел Велико Търново" - за 14,1 млн. лв.

Великотърновският хотел е с ипотека за 10 млн. евро към фалиралата Корпоративна търговска банка. Това е поредният опит сградата да бъде продадена, като сега цената е с около 3 млн. лева по-ниска.

Прочети още от в. "Труд"

"Правителството търси стопанин на товарния терминал в Пловдив", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Правителството реши да започне концесия на интермодалния терминал в Пловдив. Съоръжението за прекачване на товарите от камион на влак вече е почти готово, а идеята му е стоките да минават по-дълги разстояния по жп линии към Европа и така да паднат разходите на превозвачи и производители, да се ограничат вредните емисиите във въздуха и да се разтовари трафикът по пътищата на Стария континент.

Концесията ще бъде за срок от 27 години, като операторът ще трябва да инвестира в оборудването на терминала. Правителството не е обявило сума, но очакваната нужда е от порядъка на 5-10 млн. лв. Новият стопанин ще трябва да плаща и концесионна такса, която няма да отива към НКЖИ, а към държавата, като плюсовете за държавното предприятие ще дойдат от раздвижването на жп трафика и повечето такси за преминаване през инфраструктурата.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Има тенденция на растеж в бюджета", четем във в. "Стандарт"

Нашият растеж е около три процента. Имаше периоди в които България растеше спрямо Румъния. Мисля, че този растеж не е достатъчен, но дефакто от 2009-а, миналата година за първи път имахме растеж. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов. "Положително е, че все пак имаме тенденция на растеж. Потреблението се проявява в зависимост от средата. Колкото по-спокойна е средата, толкова повече икономическите субекти харчат. При една несигурна икономическа, политическа сфера хората са притеснени за утрешния ден и хората искат да спестяват. Едва през 2015-16 се вижда раздвижване на вътрешното крайно потребление", каза той. "Без да се връщаме към клишета, моите оценки са, че имаме голямо затруднение в правенето на бизнес. Главна пречка е решаването на спорове, между отделните икономически субекти. Това при нас се губи. Срокът за несъстоятелност и за решаване на търговски спорове", каза Горанов. "Няма как това да остане скрито. Това, което зависи от НАП и от министерството на финансите, ще бъде извършено.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Правителството загрява за рекордно харчене до Нова година" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Правителството се готви да засенчи всички досегашни рекорди по скоростно харчене в края на годината. С наближаването на изборите темпото се ускорява. Само на двете си последни заседания кабинетът раздаде 125 млн. лева на различни получатели за най-разнообразни цели - от кърпене на покриви и селски улици до брошури и клипове за председателството на България на ЕС.

След като цяла година "стискаше кесията", властта ще изсипе рога на изобилието, защото има на разположение милиарди за харчене. В понеделник Министерството на финансите съобщи, че към 1 ноември бюджетът има 3.4 млрд. лева излишък. МФ отчете още, че към 31 октомври са направени само 71% от планираните за 2016 г. разходи. Това означава, че останалите почти 30% трябва да бъдат изразходвани през ноември и декември. За двата последни месеца правителството има да похарчи над 8 млрд. лева. Сумата е колосална, като се има предвид, че за десетте месеца досега всички разходи на държавата - министерства, агенции, комисии, общини, съдебна власт, университети и т.н., са 24.87 млрд. лева.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"МВФ: Структурни реформи могат да повишат растежа в региона", пише в. "Капитал Daily"

Икономическото развитие в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ) остава стабилно, но перспективите пред растежа все още са твърде ниски в сравнение с тези отпреди глобалната икономическа криза. За по-силен и устойчив ръст ще са необходими допълнителни структурни реформи, които да адресират стабилизирането на институциите и повишаването ефективността на управление. Това са част от изводите на Международния валутен фонд (МВФ) в публикуван в сряда доклад, посветен на икономическите проблеми и предизвикателства в региона.

Според авторите му България е сред добрите примери в това отношение благодарение на усилията си за подобряване на данъчната ефективност през последното десетилетие.

Анализаторите от фонда посочват, че по-ефективното управление на публичните инвестиции и подобряването на ефективността на данъчните администрации може да доведе до значителни ползи за икономиките в ЦИЮИЕ.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Източна Европа иска еднакви стандарти за храните в целия ЕС", пише в. "Сега"

Източноевропейските държави настояват да бъдат въведени единни стандарти за качеството на хранителните стоки във всички държави-членки на ЕС, съобщи електронното издание "Политико". В момента жителите на западните държави консумират по-висококачествени продукти, отколкото населението на останалите страни. Словакия и Чехия с "тихата подкрепа" на България, Хърватия и Естония настояват да се сложи край на практиката големите хранителни компании и супермаркетите да продават по-нискокачествени стоки в бившите комунистически държави, пише изданието.

Многобройни изследвания показват, че продуктите в Източна Европа са с по-ниско качество. Пакетирани храни, продавани в Германия и Чехия, например на външен вид изглеждат еднакво, но съдържанието им се различава - продуктът в Чехия често е с по-ниско качество.

Прочети още от в. "Сега"

"Заплатите ни 10 пъти по-ниски от европейските" пише в. "Труд"

460 евро е средната заплата при добива на неметални руди и суровини. У нас добивната промишленост е най-значима.

Хранителният сектор сред ключовите в заетостта

Разликата между заплащането на труда в България и в повечето от новите членки на ЕС в номинално изражение е 50-80%, а спрямо останалите страни в съюза е от 3 до 10 пъти. Това показва анализ на Любен Томев, директор на ИССИ на КНСБ.

От изследването става ясно, че България е сред шестте страни, в които добивната промишленост е с най-голямо начение за икономиката и заетостта.

Прочети още от в. "Труд"

"История в сянката на ментетата", четем във в. "Монитор"

90 процента от античните и средновековните монети, откривани у нас, че и от съкровищата с български произход са ментета, които наподобяват оригинали. Такава е статистиката на международните служби, които следят трафика на исторически ценности и предмети на културно-историческото наследство. Тези ментета пък са дело на майсторските ръце на 50 български фалшификатори, специализирани в имитация на историята.

Малджийството в България в някои райони на страната е поминък, който се предава от баща на син, от дядо на внук, но само в семейството. Веднага след Освобождението от турско робство малджии, наслушали се на легенди и изкопали отнякъде мистични, най-често подправени карти, започват да копаят в търсене на съкровищата на цар Иван Шишман, на Вълчан войвода, на кръвожадни черкези или забегнали от руснаците на юг богати турци. Дори в наши дни малджийската страст се поддържа с дрънканици на исторически работници, които твърдят някъде, че 600 хиляди турци са заровили имането си по български земи.

Прочети още от статията на в. "Монитор"