"Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Настигаме бързо богатите държави по цени на коли, компютри и телевизори.

Споровете ниски или високи са цените в България са безкрайни. Все пак всички знаят, че имаме най-евтиния алкохол в целия ЕС. Малцина обаче са наясно, че плащаме и най-ниските тарифи за осветление и отопление. И че имаме най-евтините хотели, ресторанти и кафенета. Но пък колите ни са по-скъпи, отколкото в Чехия, Словакия, Полша и още четири държави членки, а по цени на компютрите и телевизорите вече почти сме настигнали германците.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"КФН назначи квестор в два застрахователя", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Комисията за финансов надзор назначи квестори в две застрахователни компании - "Надежда" и СиВЗК, и им забрани да се разпореждат свободно с активи за един месец. Дружествата няма да могат да сключват нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове полици. Причината е установено нарушение при образуване на технически резерви и неспазено минимално капиталово изискване, което подлага на риск техните клиенти и застрашава стабилността на дружествата. 

Освен това и двата застрахователя са затруднявали работата на регулатора, опитващ да установи реалното им финансово състояние, поради което една от основните задачи на квестора е да спомогне за набавянето на необходимите данни. Подобни строги мерки са незапомнени в последните 15 години. До тях се стигна след установените слабости в дружествата при прегледа на балансите и стрес тестовете, проведени през миналата година.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Зърното по-малко, но качествено и евтино" е заглавиe от в. "24 часа"

Тази година добивите от зърно ще са по-малко, но качеството ще е много добро, твърдят както от земеделското министерство, така и производители. През миналата година имаше рекордна реколта от 5,6 млн. тона. През 2017 г. зърното се очаква да е около 5 млн. тона, заяви преди дни зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Оперативните данни за засетите площи са над 11 милиона дка пшеница и 1 300 000 дка ечемик. "И през тази година се очаква една добра реколта, която ще гарантира зърнения баланс на страната", каза Добрев.

Според данни на министерството на земеделието от обследване на културите през май общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Кръстено уиски и водка-менте по морето" извежда на първа страница в. "Монитор"

Фалшификатите се озовават на Черноморието по три канала

Уиски с вода и водка менте. Това масово ще се сервира през този туристически сезон по морето, показа проверка на "Монитор". Вече налице са и първите засечени проби, които показват, че уискито е с 20-градусовово алкохолно съдържание, вместо стандартните 43, което ще рече, че е сериозно разредено с вода. Водката пък е дори по-силна от препоръчителното, тя надхвърля даже най-сериозните руски стандарти, които са до 56 алкохолни градуса. 15 проби, взети от митниците, здравното министерство и Комисията за защита на потребителите, регистрират алкохолно съдържание над 60 градуса.

Всичките тези цифри подсказват, че най-масовите напитки за лятото след бирата са чисто менте, категорични са експерти и легални производители на алкохол.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Шефът на НДК крие загуби на десетки милиони" четем на първа страница на в. "Труд"

На 15.06.2017 г., след журналистическо разследване на "Труд", Мирослав Боршош все пак изпълнява задължението си да обяви годишния финансов отчет на НДК за 2016 г. Документът е публикуван в Търговския регистър във вид "зебра" - с плътни черни линии е заличена цялата съществена информация относно финансовото състояние на държавното дружество, готвещо се да приеме основните събития от българското председателство на ЕС. А въпросното състояние, меко казано, никак не е добро. Генерирана е нова годишна финансова загуба от 8 632 000 лв., като разполагаемата парична наличност към 31.12.2016 г. е 8 789 000 лв. при преведени от държавата само преди четири месеца ( на 22 август 2016 г.) 17 000 000 лв.!

От отчета не става ясно как и за какво са харчени целевите милиони, поради което независимият одитор го е заверил със следното квалифицирано мнение: "Не получихме достатъчно потвърждения от външни източници на информация за салдата по сметките на разчетите с контрагенти и не бяхме в състояние да се убедим в разумна степен на сигурност, включително чрез прилагане на алтернативни одиторски процедури, относно достоверността на вземанията и задълженията към датата на баланса."

Прочети още от в. "Труд"

"Проучване: Момичетата в България пушат като комини", четем във в. "Стандарт"

Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците. 

Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата. 

От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1,7 процента), а най-много - в Източен Тимор (35 на сто). 

Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2,9 процента), а най-много - в Източен Тимор (61,4 процента). 

България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Рискът да сме извън еврозоната вече е факт", пише в. "Капитал"

Ние тръгнахме по този път през 2012 г., но г-н Искров убеди премиера Борисов, че влизането в банковия съюз е вредно за България

Председателството на Европейския съюз в началото на 2018 г. е рядък шанс за България да кандидатства за влизане в ERM II, чакалнята на еврозоната. Ако не се използва тази възможност, забавянето ще е в рамките на 5-6 години, извън живота на това правителство. Българя изпълнява формалните критерии за влизане в ERM II за 2015 и 2016 г. И ги изпълняваше през 2011-2013 г., преди фалита на КТБ и последвалия голям дефицит. Ако Българя формално встъпи в процедура, Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще я приемат - политическата цена за тях да кажат "не" е твърде голяма, при положение че формалните критерии са изпълнени. И също - при положение че Брекзит се случва и Европа трябва да покаже че еврозоната все още е желана.

Прочети още от в " Капитал"

"Фалитът на КТБ три години по-късно: Ненаучени уроци", пише в. "Сега"

На 20 юни 2014 г. БНБ затвори не просто четвъртата по големина банка в страната, а финансов конгломерат, който концентрираше мощни лостове за влияние. Това бе сътресение от най-висока степен, но политическият елит се отърва почти без драскотина. 

Само половин година преди този трус тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски бе оставил у мнозина убеждението, че фактически командва държавата. През 2013 г. тогавашният лидер на опозицията Бойко Борисов ехидно поздравява Василев за успешния политически проект, имайки предвид управлението на Пламен Орешарски. Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС става повод за продължителни протести. Самият Василев - многократен носител на наградата "Банкер на годината", съобщава, че фирмите, кредитирани от банката, осигуряват над 10% от БВП, и започва експанзия извън страната.

Прочети още от в. "Сега"

"Слънчев бряг най-евтин за почивка в Европа" пише в. "Труд"

Курортът Слънчев бряг е най-евтин за почивка в Европа това лято, показва проучване на британския вестник Mirror. Според него разходите за храна и напитки в Слънчев бряг са най-ниски, като спрямо миналото лято цените са паднали с 10%. Едно четиричленно семейство ще плати около 275 паунда за една седмица храна, напитки, сладоледи и бутилка лосион за слънце. За същото в Алгарве, Португалия разходите ще бъдат 385 паунда, твърди изданието.

Сумата се повишава на 434 паунда в Коста дел Сол, до 578 паунда в Пафос, Кипър, 602 лири в Крит и достига колосалните 766 паунда в Палма, Майорка.

Прочети още от в. "Труд"

"Облекчаваме бизнеса с 200 000 лв. годишно", пише в. "Стандарт"

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев е възпитаник на един от водещите икономически университети в света - University College London, Великобритания. Преминал редица специализации в България и чужбина. Работил в областта на маркетинга и подготовката на проекти за еврофинансиране. Заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании.

- Започнахте анализ на възможностите да се облекчат административните тежести за бизнеса. До къде стигнахте?

- В Министерството на икономиката инициирахме пълен преглед на всички услуги, разрешителни и лицензионни режими, които ние и дружествата и агенциите в нашата система предоставят на бизнеса. Създадена бе работна група на ниво министерство, която бе натоварена с тази задача. Участвах в целия процес и мога да ви кажа, че не беше лесна задача, защото когато се заговори за реформа, често администрацията те затрупва с хиляди документи и те убеждава колко е трудно дадено нещо да се промени. Затова беше важно да подходим по-прагматично и да подредим нещата, така че да видим реалната картина. На първо място разгледахме услуга по услуга - какво се изисква от бизнеса, колко се заплаща, за какъв срок се изпълнява и т.н.

Прочети още от в. "Стандарт"