Шотландия забранява производството и продажбата на пластмасови клечки за уши. Властите предприемат радикалната мярка, тъй като използваните клечки замърсяват природата и носят опасност за нейните обитатели.

Пластмасовите клечки са сред 10-те най-често срещани отпадъци по шотландското крайбрежие, показват проучвания на екологични организации. Природозащитниците са открили средно по 29 клечки на 100 метра изследвани плажове. Няколко стотин от клечките наскоро се озоваха на един от известните плажове в страната, което допълнително разтревожи еколозите.

Канализационната мрежа на Шотландия ежедневно събира и преработва около 945 млн. литра отпадъчни води. Тя обаче не е пригодена да преработва малки пластмасови предмети като клечките за уши, които се изхвърлят в природата. Морските животни и птици често ги поглъщат, а това нерядко е смъртоносно.

Снимка 333958

Източник: Fidra

През последните години екологични организации проведоха редица кампании, за да убедят потребителите да преминат към далеч по-безопасните биоразградими клечки за уши. Инициативата им средна подкрепата и на властите, които се решиха на забраната.

"Забраната за пластмасови клечки за уши ще бъде ясен знак за нашата амбиция да се справим с пластмасите, които замърсяват крайбрежните райони и да демонстрираме по-нататъшно лидерство по този въпрос. Въпреки различните кампании, хората продължават да изхвърлят отпадъците в тоалетните си и това трябва да спре", заяви шотландският министър на околната среда Розана Кънингам.

Повечето големи търговци на дребно в Шотландия вече преминаха към продажбата на хартиени клечки за уши, но пластмасовите все още се предлагат в търговската мрежа. Има няколкостотин марки, които се внасят от Китай и се продават от по-малки търговци на дребно, свидетелстват екоорганизации.

"Тези продукти са напълно ненужни, тъй като биоразградимите алтернативи са лесно достъпни. Всички, които имат интерес да опазят нашата природа трябва да се включат", посочи Кънингам.

Подкрепа от бизнеса

През 2017 г. фармацевтичният гигант Johnson & Johnson стана първият голям производител, който се отказа от пластмасата.

Всички големи търговски вериги последваха този пример, като преминаха или обещаха да преминат към клечки от биоразградима хартия. Веригата супермаркети Waitrose изчисли, че благодарение на тази инициатива е спестила употребата на 21 тона пластмаса.

Снимка 333960

Източник: Getty Images

"Тази прогресивна стъпка ще бъде приветствана от всички, които са видели пластмасовите клечки, които замърсяват плажовете ни и увреждат дивата ни природа", заяви Аласдеър Нийлсън, който ръководи проект срещу употребата на клечките.

"Забраната ще подкрепи отговорните фирми, които вече са извадили този пластмасов артикул за еднократна употреба от рафтовете си. Да се ​​надяваме, че това ще доведе до по-голяма промяна в начина, по който използваме и оценяваме пластмасите", обясни Нийлсън.

Екологичните организации приветстват радикалната идея на властите. "След като открихме повече от 3500 пластмасови клечки на плажове в Шотландия през 2017 г., сме щастливи да чуем плановете за забрана на производството и продажбата им в Шотландия", заявяват природозащитниците.

Снимка 333959

Източник: iStock

Според тях пластмасовите продукти за лична хигиена носят много по-голяма вреда, отколкото полза. "За неща, които може би се използват само за 5 минути, за да си почистим ушите или да си сложим грим, те могат да имат огромни последици за океаните ни в продължение на стотици години", предупреждават те.

"Пластмасата задушава нашите морета и унищожава дивата природа, а милиони птици, риби и бозайници ежегодно умират заради пластмасите в океаните. Те се срещат в храната, която ядем, и във водата, която пием. Запазването на океаните ще изисква по-нататъшни амбициозни действия от страна на правителствата, индустрията и потребителите", каза д-р Линдзи Додс, ръководител на морската политика в WWF.

Според екологичните организации основната отговорност е на потребителите, които сами решават какви продукти да използват и как да ги изхвърлят. Или казано по-просто - опазването на природата зависи от всеки един от нас.