"Фондовете ще гарантират минимална втора пенсия" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Натрупаното в личните партиди ще може да се изплаща пожизнено, разсрочено или еднократно според размера на сумата

Универсалните пенсионни фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия. Изплащането ще става пожизнено или разсрочено, като изборът ще е ограничен според натрупаното в партидата. Наследяване ще е възможно в повечето случаи. Еднократно теглене ще е позволено само при най-ниските суми.

Първите пенсионери с две пенсии обаче няма да имат кой знае какъв избор - за тях личната партида няма да стигне за пожизнена пенсия. Това стана ясно вчера при представянето на промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще регламентират фазата на изплащане от втория стълб на пенсионната система. Експерти и социални партньори са постигнали съгласие по почти всички въпроси, които ще бъдат уредени в 33 параграфа с изменения и допълнения на кодекса, обяви социалният министър Бисер Петков.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Милионите за общините - основно при ГЕРБ и ДПС", четем в "Капитал"

В приличащото на предизборно раздаване на 111 млн. лв., за БСП са под милион

Основно при кметове на ГЕРБ и ДПС ще отидат отпуснатите миналата седмица от правителството 111 млн. лв. допълнителни разходи за общо 99 общини. Общините на БСП са само шест и те ще получат общо 2.6 млн. лв., но реално голяма част от тези пари се насочват към села на ДПС, патриоти и остатъци от Реформаторския блок. При райони на местни коалиции и независими кандидати (18 на брой) пък ще отидат 9.7 млн. лева. Това става ясно от постановлението на Министерския съвет, което бе публикувано днес в системата за правна информация.

Прочети още от " Капитал"

"Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им" е заглавиe от в. "24 часа"

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада

Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица.

акова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заяви самата тя в сутрешния блок на Нова тв в четвъртък. Поводът е случаят с група български туристи, измамени преди няколко седмици с екскурзия до Канада и круиз до Аляска.

Още в първия град по маршрута - Торонто, се оказва, че четирите нощувки на пътниците не са платени. Наложило се екскурзиантите да извадят пари от собствения си джоб.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Крадци броят питиетата на туристите" извежда на първа страница в. "Монитор"

Пияни туристи спъват работата на полицията по морето. Те не помнят кога, къде и как са ги обрали. За това се оплакаха командировани от СДВР служители по курортите. Те се хванали за главите още първите дни, след като в районните управления в по-малките градчета започнали да пристигат голи до кръста махмурлии, които заявявали, че са обрани, и пускали жалби.

В тях обаче не знаели какво да напишат, тъй като си спомняли вечерта едва до второто посетено заведение. След това всичко им се губило, включително и парите. Последният случай бил в Созопол. Там преди три дни англичанин се появил в приемната на полицията и казал, че му липсват повече от 4 хил. лева. Веднага бил сформиран екип, които тръгнал по дадените насоки от чужденеца. Мъжът, който бил около 60-годишен, обяснил, че е бил на ресторант, след това за едно малко питие на бар. Оказало се обаче, че е посетил три бара, а малките питиета далеч повече от едно. В последното заведение, където бил, пък почерпил щедро седем млади момичета, дал и бакшиш от 1000 лева на сервитьорките.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Китайци стават собственици на завода в Трудовец", четем във в. "Стандарт"

Германският поддоставчик за автомобилната промишленост Grammer ще има нов собственик - китайската Ningbo Jifeng. Базираната в Амберг германска компания, която има завод в село Трудовец, потвърди за сделка с Ningbo Jifeng, пише investor.bg. Босненското семейство Хастор, което държеше чрез своето дружество Cascase 19% от Grammer, е предложило акциите си на китайският концерн, който имаше 46%.

Хастор си запазва само малък дял. Grammer притежава над 20 завода на 4 континента, като един от тях е в Трудовец до Ботевград.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Министерство иска глоба от 1000 до 25 хил. лв. за палатка и хавлия върху дюни", пише "Капитал"

Нови промени в Закона за черноморското крайбрежие предвиждат групиране на плажовете в четири вида

Да се въведе изрична забрана за поставянето на палатки и плажни принадлежности като чадъри, хавлии и други върху дюни, като глобите за това могат да достигнат до 25 хил. лв. за повторно нарушение. Това предвижда проект на туристическото министерство за промяна в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, който е публикуван за обществено обсъждане. 

В него се предлага и периодично обсъжданата от близо 7 години идея за групиране на плажовете по различни признаци като местоположение и природни дадености, чрез което да изчислява цената им за концесия или наем.

Прочети още от " Капитал"

"НАП оправда неизпълнения план за ДДС с износа", пише в. "Сега"

ЛУКойл" и медодобивният комбинат в Пирдоп са сред рекордьорите на 2017 г. по възстановен данъчен кредит

През последните години управляващите постоянно се хвалят, че бюджетът прелива от приходи, което обясняват с все по-успешната работа по събирането на данъците. Това внушава и публикуваният преди дни отчет на НАП за постиженията през 2017 г. Че приходите растат, е факт, но това се дължи преди всичко на жилавия български бизнес, който работи здраво, печели нови пазари и тегли нагоре икономиката - въпреки че депутати, министри и чиновници непрекъснато вгорчават средата с чести ремонти на нормативната база, бюрокрация и нездраво лобиране. Признава го косвено и отчетният доклад на приходната агенция, където черно на бяло пише, че растящият експорт на нашите фирми води до намаление на данъчните постъпления. Оказва се, че през 2017 г. нетните постъпления от ДДС, който е най-големият приходоизточник в бюджета, не само изостават от планираното, но и са по-ниски от предходната година.

Нетният резултат е разликата между ефективно събрания ДДС и възстановения данък. През 2017 г. събраният ДДС е 11.391 млрд. лв. - с 5.7% повече от предходната година. В същото време обаче възстановеният (или прихванат) ДДС - както за сделки в страната, така и за износ, е в размер на 6.242 млрд. лв., което е с 12% повече от предната година.

Прочети още от в. "Сега"

"Димитър Ганев: Партия и местен феодал в симбиоза - и двете страни са доволни" пише в. "24 часа"

Eвроскептични послания БСП рискува да се затвори в твърдото си ядро

- Осветяването на връзката Бенчо Бенчев - Митьо Очите доведе до политически скандали, разграничаване на БСП от Бенчев, обяснения дарил ли е пари на партията. Какви са изводите от този скандал - за връзките между политиците и хората с пари, за финансирането - даренията и субсидиите на партиите?

- Скандалът, за който питате, е модел. Модел, с който ясно се вижда срастването между политиката и бизнеса. В случая става въпрос дори за сенчестия бизнес. Ако се задълбочим в обяснението на модела, той изглежда по следния начин. Организационно партиите представляват неформални мрежи от влиятелни фигури по места. Това явление си личи особено ясно в по-малките населени места. Там местният феодал се закача за определена политическа сила, а сделката е изгодна и за двете страни. Така партията и местните феодали могат да си живеят в прекрасни отношения в продължение на години, а симбиозата им води до добри резултати за партията на изборите и до добри резултати за бизнесмена след изборите.

Прочети още от в. "24 часа"

"Ще успяват медии, които печелят доверие", пише в. "Стандарт"

Обществото отказва да плаща за информация, но пада в плен на фалшивите новини, казва политологът Първан Симеонов

Няколко пъти в различни изследвания се натъкваме на индиректни показатели, които сочат, че голяма част от обществото вече не се доверява на добрите стари източници на информация. И ако това не е особен проблем, защото светът се развива, значим проблем е фактът, че голяма част от тези хора явно са склонни да заменят добрите стари източници на информация с не толкова добри нови източници, конспиративни теории и хибридни влияния. С две думи - мнозина казват: "Не им вярвам на тези, знам ги добре аз". И за съжаление започват да вярват на някакви други, просто защото са нови.

Прочети още от в. "Стандарт"