Щатите са известни с правото, което са дали на гражданите си да притежават и да носят оръжие със себе си. Има още две държави обаче, в които Конституцията дават такова право на хората, живеещи в тях. Това са Мексико и Гватемала, пише Business Insider.

Не е изненадващо, че именно американците държавт близо половината в света огнестрелни оръжия за цивилна употреба.

Според данни в доклада Small Arms Survey обаче в няколко други доста по-малки страни броят им също е впечатляващ. Сред държавите с най-много огнестрелни оръжия е и една съседка на България. Сърбия е втора след Щатите в света по брой на 100 души от населението.

Ако за САЩ оръжията са 112,6 на 100 души, то в съседната ни страна се падат по 76,5 на същия брой хора. До голяма степен това е "наследство" от разпадането на Югославия и на последвалите военни действия. Освен това законодателството в Сърбия в това отношение е доста либерално в сравнение с европейските стандарти.

В топ 10 влизат още Йемен, Швейцария, Кипър, Саудитска Арабия, Ирак, Уругвай и смятаните за миролюбиви скандинавски държави Швеция и Норвегия.

От друга страна най-малко оръжия има в Тунис - 0,1 броя на 100 граждани. Северноафриканската държава е следвана от Източен Тимор, Соломоновите острови, Гана, Етиопия, Сингапур и Индонезия.