"И бизнесът се обърна срещу кабинета" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Работодателите единодушно разкритикуваха данъчната среда, енергийната борса и "борбата" с бюрокрацията

След близо двегодишно почти мирно съвместно съществуване бизнесът разкритикува остро кабинета. Държавата продължава да налага тежки регулации на всеки, решил да започне собствен бизнес у нас. Държавната енергетика се управлява зле, а държавните фирми упорито отказват да излязат на светло. Данъчната и осигурителната тежест растат, а сивият сектор продължава да задушава пазара. Това стана ясно по време на пресконференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), които обявиха приоритетите си за 2019 г. Асоциацията обединява четирите национално представени работодателски организации у нас - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

"Ако не променим регламентите отвътре, няма да дойдат много хора на летище София, обобщи ситуацията председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Той посочи, че вместо да се облекчи, бизнес средата в определени области дори се е влошила. За пример Радев цитира данни на Световната банка, според които за започване на бизнес у нас са нужни 23 дни на фона на около 12 дни в Румъния и едва 3.5 дни в Естония.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Пускат септември още 9 км от "Хемус" - с 6 месеца по-рано" е заглавиe от в. "24 часа"

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза

9,3 км от магистрала "Хемус" да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция "Пътна инфраструктура". Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г.

Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза, чието изграждане започна миналия март. Средствата за отсечката са около 55 млн. лв. и са от държавния бюджет.

Движението ще се извършва по двулентов път във всяка посока плюс аварийна лента. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза, 2 надлеза, както и подлез при пътя Брестница - Съева дупка. Връзка с пътя Белокопитово - Коритна ще бъде изградена при 87-ия километър, близо до с. Брестница.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена", четем в "Капитал"

Цената за сряда е наполовина на тази от предишния ден. Причината - държавата започна да продава повече количества

Само за ден цената на електроенергията на борсовия сегмент "Ден напред" се понижи почти наполовина. От 157.55 лв./МВтч с дата на доставка 22 януари тя спадна до 83 лв. за мегаватчас при договорите за 23 януари, което между другото е най-ниското ниво от 29 декември 2018 г. За сравнение - през първите 22 дни на януари средната цена на електроенергията бе около 140 лв./МВтч. 

Основната причина за рязкото понижаване на тарифите е увеличеното предлагане. По данни на Българската независима енергийна борса изтъргуваните количества за 23 януари са рекордни за цялата история на пазарния сегмент "Ден напред" - 25 663 МВчт. Това напълно потвърждава опасенията на бизнеса, че именно слабата ликвидност на борсата е в основата на екстремно високите цени от началото на 2019 г. А също така затвърждава тезата, че държавните централи могат да изкривяват пазара.

Прочети още от " Капитал"

"416 хил. софиянци сами в колата на път за работа" извежда на първа страница в. "Монитор"

Hад 416 хиляди софиянци пътуват сами в колата на път за работа. Това става ясно от проучване на инициативите "Визия за София" и "Зелена София" на Столичната община сред служители и работодатели в големи фирми.

Повече от 60% от общо 694 800 работещи - по официални данни на НСИ, се придвижват с коли, като в някои компании делът им е значително по-голям. 90% от тях пък ползват собствения си автомобил, в който са сами, уточнява изследването. Анкетата има за цел да проучи предпочитаните начини за придвижване до работното място и как може да се постигне по-устойчива градска мобилност.

Два са мотивите на хората, които предпочитат автомобила пред градския транспорт - време и комфорт. Малко над една четвърт от интервюираните посочват, че това е най-бързият начин за придвижване. Липсата на удобен градски транспорт по съответния маршрут е вторият посочван фактор.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Давос под сянката на забавящия се растеж", четем във в. "Стандарт"

Около 3000 души, сред които над 100 държавни и правителствени ръководители, ще вземат участие в Световния икономически форум в Давод, който започна днес и ще продължи до 25 януари. Събитието е годишна среща на световния политически и бизнес елит. От 80-те години на миналия век то има статут на едно от главните международни събития на годината, припомня БНТ. Освен политици и бизнесмени, в дискусиите участват представители на обществени организации, научните среди, културни деятели и ръководители на медии.

Световният форум в Давос тази година ще премине под сянката на забавящия се растеж на икономиките.

Ден преди началото на събитието Международният валутен фонд даде своята прогноза, която е за 3,5% ръст през 2019 г. Като основна причина МВФ посочи забавянето в големите икономики на Европа - Германия, Франция и Италия. Като една от причините за забавянето МВФ Растежът в най-голямата икономика в ЕС миналата година се е забавил, отчасти защото износът е намалял на фона на търговския конфликт между ЕС и САЩ.

Управляващият директор на фонда Кристин Лагард коментира, че опасността от по-рязко забавяне се е повишила, но "рецесията все още не е зад ъгъла". Лагард призова световните лидери да се заемат с решаването на икономическата уязвимост, особено с нарастващите държавни дългове. МВФ призова и за мерки срещу нарастващото недоволство в обществото. "Важно е да не се чакат политическите рискове, а навреме да се вземат адекватни мерки", посочи главният икономист на фонда Гита Гопинат, визирайки протестите на "жълтите жилетки".

Прочети още от в. "Стандарт"

"Според американската прокуратура OneCoin е пирамида, привлякла 4 млрд. долара", пише "Капитал"

Числото за структурата на Ружа Игнатова идва от делото срещу адвоката Марк Скот, който беше арестуван и обвинен в пране на 400 млн. долара

Основаната от българката Ружа Игнатова OneCoin e "фалшива криптовалута", привлякла "около 4 млрд. долара глобално от жертви". Това гласи твърдението на прокурори в САЩ по делото срещу американския адвокат Марк Скот, който беше арестуван миналата есен и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от "престъпната схема" между 2016 и 2018 г. 

В първото изслушване по делото, където съдията трябва да реши единствено дали обвиняемият да остане задържан, или да бъде освободен под гаранция, обвинението очертава само в най-общи линии разкритията си. Те само загатват с какво разполагат прокурорите, като обаче до голяма степен съвпадат с тезите на критиците на OneCoin.

Прочети още от " Капитал"

"Ако Радев запита българите като Макрон, какво ще правим?", пише в. "Сега"

Диалог с обществото трябва да има дори през главата на Бойко Борисов

Кажете какво да правим?, обърна се френският президент Еманюел Макрон с 33 въпроса към народа си, след като видя, че демокрацията се измества от изборните институции към улицата. Голяма част от французите не се чувстват представени в Националното събрание и Сената, смятат, че властта не ги чува, и затова си дерат гърлата всяка събота, надянали жълти жилетки.

"Франция не е страна като другите", поласка в писмото си своите сънародници президентът Макрон и се мотивира с два аргумента: "Усетът за несправедливост тук е по-изострен от другаде. Изискването за взаимопомощ и солидарност е по-силно". Вероятно е така, защото човешките права и социалната справедливост, на които се радват много народи, до голяма степен са постигнати благодарение на борбения нрав на французите, които са им служели за пример.

Прочети още от в. "Сега"

"Бедните без такса за детските градини" пише в. "Монитор"

Не всички общини ще могат да се възползват от финансирането

Децата от социално слаби семейства ще бъдат освободени от такса за детска градина. Тя ще се заплаща от бюджета на проект финансирани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на дискусия в столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".

Той обясни, че проектът и разчетът на бюджета по проекта не са готови и затова не може да се каже колко деца ще могат да бъдат освободени от такси.

"Най-вероятно ще бъде за всички деца от тези общини, които са класифицирани по социални и икономически критерии", коментира просветният министър. Освен деца от крайно бедни семейства, могат да бъдат и хлапета от малцинствата или пък такива, които се връщат от друга образователна система, но нямат възможността да запишат малчуганите си. "Все още не може да се каже каква част от общините ще бъде финансирана по проекта", обясни още просветният министър. Те най-вероятно ще бъдат определяни с помощта на данни от Механизма по обхват в образователната система и Националния статистически институт.

Прочети още от в. "Монитор"

"Добавят двойния стандарт към "черния списък" на ЕС", пише в. "24 часа"

10 млн. евро глоба при нелоялната практика

Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към "черния списък" на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент. Целта е всички европотребители да имат достъп до едни и същи продукти и права.

Текстовете ще се отнасят за продукти с двойно качество, когато стоките се търгуват под една и съща марка, но се различават по състав или характеристики и "потребителите са убедени, че купуват същия продукт, когато в действителност не е така", посочват още от Европарламента.

Прочети още от в. "24 часа"