Експертите са силно разединени в мненията си относно съдбата на моловете в САЩ, които си имаха собствени и специфични проблеми, още дори пагубната пандемия. Но сега, след смъртоносния вирус, оцеляването на търговските центрове е поставено на карта.

В единия ъгъл са реалистите, като изпълнителния директор и ветерани Ян Роджърс Нойфен, които виждат написаното на стената, когато става дума за големия американски мол. А от друга страна - са по-оптимистично настроените, като Джаки Софър, председател и главен изпълнителен директор на Turnberry, 50-годишна компания за недвижими имоти, която притежава няколко сайта за търговия на дребно, включително Aventura Mall във Флорида. Софър вижда възможности за търговските центрове след COVID-19.

"Не мисля, че ще е лесно. Но наемателите на мола ще се опитат. Хората искат да се върнат към нормалното, както и да изглежда новата нормалност", казва Софър. "Хората обичат опита, обичат да виждат други хора."

Aventura Mall, например, е поглед върху това какъв тип мол може да оцелее - и в крайна сметка да процъфтява - след коронавируса. Той се грижи за купувачите с по-високи доходи със своите магазини Hugo Boss и Breitling, изискани ресторанти, произведения на изкуството и случайните пианисти. Посетителите на мола са хора с над средните доходи, които искат преживяване свързано с пазаруването на луксозни продукти, като например часовник Breitling.

От друга страна Нойфен смята, че търговските центрове ще продължат да западат, тъй като излизането след карантината, прави моловете по-остарели, а хората са склонни да преминават към онлайн покупки, за да избягват големи тълпи на закрито и шансовете да се заразят.

"Куп молове ще останат празни. И те ще започнат да се разпадат", казва Нойфен, който сега е изпълнителен директор на консултантската компания J. Rogers Kniffen Worldwide Enterprises. "Имаме 278 страхотни мола в Америка, останалите са с големи проблеми. Преди смятах, че 300 мола трябва да си отидат. Но сега казвам, че 500 мола трябва да изчезнат."

Независимо дали е реалист или оптимист, всеки специалист по продажби, дал своето мнение пред изданието Yahoo Finance е единодушен в едно: американската сцена при моловете ще изглежда много по-различно в постпандемичната история. И не е като че промяната не е била в ход, преди хората да разберат какво дори означава социално дистанциране.

Пандемията просто ускори деня на излизането на огромни части от "зомби недвижими имоти". Америка имаше множество търговски площи преди COVID-19, с два пъти повече площи за пазаруване на 1000 жители отколкото всяка друга страна в света.

Търговците на дребно са свръхпредлагани с шест квадратни фута на глава от населението в сравнение с Европа, според Международния съвет за търговски центрове.

Около 300 от 1100 мола в Америка са в беда в момента, според Джон Шуп, директор в Avison Young, фирма за услуги за търговски недвижими имоти, базирана в Торонто.

Базираният в Тенеси търговски център CBL & Associates Properties, който има над 100 мола в Югоизточната част, заяви миналата седмица, че планира да подаде заявения за фалит. Операторът на молове събра само 27% от наемите на наемателите през април и пропусна 11.8 милиона долара плащане по лихви на 1 юни, сочи неотдавнашния финансов отчет.

"Като се има предвид въздействието на пандемията COVID-19 върху пазарите на дребно и по-широките пазари, продължаващата слабост на кредитните пазари и значителните несигурности, свързани с всеки от тези въпроси, Компанията вярва, че има сериозно съмнение, че ще продължи да функционира", казва CBL в доклад.

В САЩ 20% -25% от търговските площи ще се освободят през следващите няколко години поради пандемията, заяви Скот Кроу, ръководител на CIO и ръководител на портфейл на CenterSquare Investment Management, базирана в Пенсилвания компания за управление на инвестиции.

Половината молове в Америка ще изчезнат с времето, заяви Найла Кайем, старши вицепрезидент по маркетинг за Pacific Retail Capital Partners, базирана в Калифорния компания за инвестиции и управление на търговски имоти на дребно.

Наемодателите не искат да изгонват наематели, които не могат да плащат на фона на кризата, но някои наематели могат да се окажат извън моловете, защото няма да успяват да плащат, а други ще изберат да не подновят договора си за наем, заяви Омар Елторай, пазарен анализатор на Reonomy.

Високопрофилните търговци на дребно - J. C. Penney, Neiman Marcus и J. Crew подадоха заявления за фалит през май. И трите търговски вериги посочиха кризата като основна причина за влошаване на финансовото си състояние. Но истината е, че то бе лошо, още преди кризата.

Очаква се трите вериги да затворят стотици магазини и да излязат от фалит коренно по-малки. Гигантът при универсалните магазини Macy's е на върха на поредната кампания за закриване на магазини, отново благодарение на здравната криза. Затварянето и фалитите на магазини са лоша новина за молове, които разчитат на търговците, за да запълнят място.

"Ще бъде лошо. Търговската индустрия и наемателите, които са в молове, влязоха в тази несигурна здравна ситуация вече на "ръба на ножа". И пандемията ги изтика отвъд този ръб. Универсалните магазини ще се свият. Те са уязвими - не могат да издържат месец или два без продажби", каза Кроу.

"Значителен процент от пространството ще бъде освободен. В определени случаи тези молове, които са се борили преди, може никога да не се отворят отново. Пандемията е точка на пречупване, обединяваща и ускоряваща тенденциите, които наблюдавахме в индустрията преди", каза Бонехам.

Експертите прогнозират, че ще има консолидиране на дребно в най-новите и най-висококачествени места с най-добра видимост и локация.

Тук идва и дезинфектантът за ръце

За тези молове, които успеят да излязат от пандемията, те може да са сред най-чистите места за посещение.

В около 200 търговски центъра и търговски обекта на Simon Property Group, включително и в мол King King of Prussia в Пенсилвания, купувачите ще чуят чести аудио съобщения, напомнящи на клиентите за социална дистанция. Обявленията за обществени услуги бяха част от 10-стъпковия план на гиганта в Индианаполис за търговски центрове в САЩ, които бяха едни от първите в страната. Салоните на Simon осигуряват безплатни маски и дезинфектиращи кърпички за посетителите, измерват температурите на служителите и намаляват заетостта до 50 квадратни фута на човек.

"Бях щастлив, че Simon Property Group приемаха сериозно пандемията. Това ме накара да се почувствам по-комфортно, че налагат социално дистанциране, предлагайки дезинфекциращ механизъм за ръце и проверяват температурите", казва Джес Мартина, адвокат от Ню Йорк.

В САЩ търговските центрове и други търговски центрове се обръщат към възможности за социално дистанциране и бизнес на открито, за да накарат клиентите си да се чувстват достатъчно сигурни, за да влязат отново в търговските центрове. Опитът от пазаруването в много отношения ще наподобява тези, които са въведени от хранителните магазини по време на пандемията, за да се намалят рисковете от инфекции.

Помислете за еднопосочно движение, които да пречат на хората да дишат или кашлят един върху друг, докато преминават. Или безконтактна технология за плащане, използвайки интелигентни кредитни карти, Apple Pay или приложения за предварително поръчване. Маски, ръкавици и средства за дезинфекция на ръцете ще има в изобилие сред персонала и клиентите, а някои търговци дори ще заменят своите системи за отопление и охлаждане, за да осигурят по-чист въздух, казват експертите.

"Дайте на хората причина да слязат от дивана"

През последните години собствениците на търговски центрове увеличаваха коефициента на преживяване в търговските центрове, за да привлекат купувачи. Търговските центрове вече включват фитнес зали, мини голф и дори стрелба с лазер. Търговските центрове планират да удвоят този бизнес модел, за да примамят купувачите, които са станали още по-пристрастени към онлайн пазаруването по време на пандемията.

Софър каза пред Yahoo Finance, че са възможни и алеи за боулинг в моловете - но не традиционният вид, наблюдаван в снимките от интернет от 1985 г. Помислете за боулинг със само 25 платна и голямо количество пространство, отделено за бар и клуб.

Съвременният играч в сферата на фитнес оборудване Mirror (сега е собственост на търговец на дрехи за атлетични стоки Lululemon) и лайфстайл марката на Gwyneth Paltrow Goop също могат да направят тласък в търговските центрове, смята Софър. В този случай молът би помогнал за привличането на актуални нови марки сред купувачите - такива, които са по-интерактивни от традиционния магазин за дрехи.

"Трябва да дадете причина на хората да слязат от дивана", казва дизайнерът на мола Том Ертлер от Miller Purpose.

От друга страна, части от някои молове могат да бъдат напълно променени. Експерти твърдят, че в бъдеще в моловете могат да се появят хотели и жилищни общности със смесена употреба в бившите магазини. Това би било добре дошло за наемателите на молове, тъй като осигурява вграден набор от купувачи.

Ресторантите в търговските центрове използват паркинги, покриви, бални зали и атриуми, за да се разпростират, оставяйки място за социално дистанциране и осигуряване на възможно най-много изживяване на открито в стремежа да управлявате бизнеса.

"Хората се чувстват по-удобни да са навън. С духането на бриз е по-малко вероятно да имате замърсяващи частици", казва Тери Монтеси, експерт недвижими имоти, който в момента се занимава с рехабилитиране на Highlands Mall в Остин, Тексас. "Хората ще искат да бъдат на открито повече от всякога."

Един търговски център със смесено предназначение в Ню Джърси, Bell Works, поставя инсталации между масички за кафета, вместо бариери, за да поддържа усещането за атмосфера в своите местни италиански, японски ресторанти и ресторанти за здравословна храна.

Големите търговски центрове ще добавят паркове и плажове, за да повишат настроението. Популярните магазини, арт инсталациите и програми като йога и друг тип класове ще бъдат част от моловете, които ще успеят в следващите няколко години да оцелеят, казват експертите.

Jackman Reinvents, консултантска компания за търговия на дребно със седалище в Торонто, намали с 25%-35% търговското пространство в магазините на Joann Fabrics and Staples, заменяйки ги със занаятчийски центрове и помещения за съвместна работа - което предизвика двуцифрен ръст на продажбите на търговския център, тъй като трафикът до магазините се увеличи и клиентите бяха стимулирани да стартират нови проекти, заяви Джо Джакман, основател и изпълнителен директор на Jackman Reinvents.

Но опитът в търговията дребно може да влезе в конфликт с клинични, безконтактни инструменти за управление на коронавируса. Затова очаквайте пазаруването да е малко тромаво, ако не и досадно в началото. Търговските центрове се опитват да намерят начини да балансират обслужването и безопасността на клиентите.

По-добро използване на пространството

Празните магазини ще се използват като складове от търговски марки за обслужване на онлайн поръчки. Многостепенните Macy's могат да бъдат "перфектен център за дистрибуция" за търговци на дребно, каза Пам Бонехам, управляващ директор и ръководител на капиталовите стратегии на Barings Real Estate.

Търговците на дребно дори си представят хибриден сценарий, при който клиентите могат да влязат и да изпробват нещата в магазин, който е превърнат в дистрибуционен център, така че те все още могат да докоснат и усетят продукт преди да го купят, според Terrell Gates, основател и изпълнителен директор на Virtus Real Estate Capital, компания за управление на инвестиции със седалище в Остин, Тексас.

В крайна сметка концепцията за място за събиране на общността, известна като мол, все още има смисъл, смятат експертите. Но дните на моловете, които се пълнят с места за пица, магазини за дрехи и различни павилиони са приключили. COVID-19 не е убил мола, просто е инициирал прераждането на търговските центрове, смятат още мнозинството от имотни експерти.