Китай иска да унищожи доминацията на американския долар в световната финансова система и да получи повече контрол върху това как хората харчат парите си. Пекин се надява, че пускането на дигитална валута ще помогне и с двете цели, пише CNN.

След години на подготовка, страната започна амбициозен тест на дигитална версия на юана по-рано тази година. Тестовете се извършват в четири китайски града, където вече са направени трансакции с новия дигитален юан на стойност 2 млрд. юана ($300 млн.). Ако програмата обхване цялата държава, Китай ще стане най-мощната икономика, която е предлагала дигитална версия на валутата си — изпреварвайки Европейската централна банка.

Пекин хвали дигиталния юан като футуристична валута, която ще направи покупките по-удобни и сигурни. Политиците казват още, че тя ще помогне и на тези, които нямат достъп до банкова сметка и други традиционни финансови услуги. И докато Китай вече почти не работи в банкноти — почти всички трансакции се извършват чрез мобилните приложения за разплащане, в момента те са извън сферата на компетенция на китайската държава и се случва чрез частни приложения и платформи.

Дигиталният юан ще промени това и ще даде на Пекин безпрецендентно количество информация относно това къде са хората и как харчат парите си — подход, който е коренно различен от първоначалната идея на дигиталните пари. Bitcoin и другите дигитални валути разчитат на децентрализирана блокчейн система, благодарение на която нито един отделен човек или институция може да има контрол.

"Най-общо казано, дигиталният юан ще засили наблюдението и контрола на Пекин върху икономиката и обществото", казва Франк Си, професор в University of South Carolina Aiken. "Дигиталната валута засилва централизацията на властта. Това и е основната причина защо държавата бърза толкова с нея".

Китайските регулатори смятат още, че широкото приемане на юана ще им помогне да реализират и далеч по-грандиозен план: разрушаването на монопола на американския долар и повишаване на влиянието на юана по света. Само преди месец например, лидерът на Хонконг Кари Лам разкри, че американските санкции срещу нея не ѝ позволяват да си открие банкова сметка.

Все още има редица пречки пред програмата на Китай, а анализаторите са скептични дали дигиталната валута ще бъде толкова широко приета, колкото Пекин се надява — и дали въобще има шанс да представлява реална заплаха срещу зелената валута. Желанието на комунистическата партия да контролира финансовата система остава най-голямата пречка пред създаването на валута, която да стане наистина световна.

Плановете за дигитална валута започват през 2014 г., според централната банка, а през 2020 г. започнаха пилотните тестове в четири града, включително "китайската Силициева долина", Шънджън.

Както криптовалутите, дигиталният юан включва някои елементи от блокчейн технологията: всяка трансакция се записва и е проследима в дигитална "счетоводна книга". Проследимостта на дигиталния юан ще помогне и на правителството по-добре да управлява предлагането на пари в страната. И отговаря на желанието на Китай да ограничи влиянието на частните технологични компании и техните услуги за дигитални плащания.

"Пекин отдавна е притеснена от монопола в дигиталните плащания на технологичните гиганти", пише Антъни Чан, главен инвестиционен стратег за Азия в UBP. Скорошните събития подчертават притеснението — миналият месец китайското правителство спря първоначалното публично предлагане на Ant Group, което трябваше да се превърне в най-голямото в историята.

Китай е притеснена и относно изнасянето на пари от страната, а въвеждането на дигитална валута ще им помогне да направят по-силна версия на капиталовия контрол, който и в момента е в сила — и въпреки който всяка година се изнасят рекордно количество средства.

Големият успех за Пекин ще е възможността да следи гражданите си — и в момента в страната се използват редица технологии, включително лицево разпознаване и камери, чрез които се събират данни за китайците. Според централната банка дигиталният юан има "контролирана анонимност" — тоест двете страни в сделката може и да не знаят кой стои срещу тях, но централната банка знае всичко.

Дигиталният юан ще помогне на Пекин и да намали други икономически рискове, особено на фона на продължаващите спорове със САЩ. Ако Вашингтон реши да наложи забрана китайските банки за използват SWIFT, услугата, която местни пари в световната банкова система, гражданите и компаниите ще могат да използват дигиталния юан за международни трансакции.

Три причини защо централните банки не трябва да емитират дигитални валути

Три причини защо централните банки не трябва да емитират дигитални валути

Централните банки ще имат инструмент за тотално сриване на икономиката чрез тях