Намаляващите популации на животните в природата могат да бъдат разчетени като ясен знак, че планетата и нейните ресурси са под огромен натиск. Между 1970 и 2014 година броят на бозайниците, птиците, рептилите и рибите е намалял с 60%. И това огромен спад за само 44 години, пише в свой анализ публикуван в сайта на Световния икономически форум Шон Флеминг.

Извън многото проекти за запазване на някои от изчезващите видове на Земята главният директор на Световния фонд за дивата природа (WFF) Марко Ламбертини смята, че е важно да се обърне внимание на икономическия принос на околната среда. Според него с насочване на вниманието към нейната стойност може да бъде привлечено вниманието на много повече хора.

Споре доклад на WFF общата стойност на всички икономически дейности, зависещи от природните ресурси, възлиза на 125 трилиона долара. Това означава, че те се равняват на повече от шест пъти размера на икономика номер едно в света - САЩ.

Международната платформа за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES) от своя страна е разработила рамка, която изчислява не само стойността на природните ресурси в парично измерение, но и като цялостен ефект върху икономиката.

Така например според нейната оценка Големият бариерен риф има принос от 5,7 милиарда долара годишно за икономиката на Австралия, като също така той поддържа 69 000 работни места.

Също така земните ресурси в Северна и Южна Америка взети заедно се изчисляват на над 24 трилиона щатски долара годишно, показва доклада. Това приблизително се равнява на брутния вътрешен продукт на региона.

От WWF обаче предупреждават, че значителна част от този принос може да се свие драстично заради вредните последици от човешките дейности върху природата.