Хърватия и Северна Македония, заедно с Чехия, Литва и Полша са сред малкото държави в Европа, в които използването на марихуана за медицински нужди е разрешено. Скоро обаче двете балкански държави може да последват примера на Грузия и да декриминализират употребата ѝ като цяло, разказва сайта Emerging Europe.

Наскоро премиерът на Северна Македония Зоран Заев обеща да превърне столицата Скопие в "Амстердам на Балканите", а подобни планове има и за една от най-привлекателните туристически дестинации в страната - Охрид.

Идеята на правителството в съседката ни е употребата на канабис да стане напълно легално и тя да бъде достъпна в заведенията, подобно на нидерландския пример. По думите на поддръжниците на този план тази стъпка ще стимулира туризма в двата града и ще помогне в борбата с престъпни групи, които разпространяват наркотици.

От друга страна критиците на този план, сред които са ВМРО Народна партия, поставят въпроса за това какво ще бъде отражението върху здравословното състояние на населението, както и върху моралните устои на обществото. Други пък твърдят, че Заев защитава лични интереси, като посочват връзки на членове от неговото семейство с голям производител на марихуана.

В интервю за Deutsche Welle от миналия месец премиерът отхвърли тези твърдения и увери, че приходите от продажбата на канабис ще се реинвестират обратно в страната.

Въпреки че все още марихуаната не е декриминализирана в Северна Македония, страната има растящ бизнес с отглеждането и износа на такава, а целта на Скопие е тя да се превърне в световен лидер за експорт на субстанцията.

Всъщност през 2018 година Canadian International Cannabis Corp. придоби 100% от местния производител на канабис за медицински цели Balkan Cannabis Corp. Същата има лиценз за производството на марихуана и в България.

Как стоят нещата в Хърватия?

През 2012 година Хърватия се превърна в една от малкото европейски държави, които разрешиха използването на всякакви наркотици за лична употреба.

През февруари миналата година пък от Социалдемократическата партия в страната предложиха да отпадне забраната за ограничено отглеждане на канабис за лична употреба. С предложените законодателни промени ще бъде отворена вратата и за производството на такава с комерсиална цел.

Безспорно лидерите на двете балкански държави са привлечени от широките икономически възможности, които предлага легализирането на марихуаната, включително стимулиране на туризма и търговията.