Незаконни и нестабилни сгради, строени по времето на комунизма, в съчетание с висок риск от силни земетресения правят Букурещ най-опасната столица в Европа. За този голям проблем на румънската столица разказва репортерът Симона Рата в подкаст на BBC, цитиран от Romania Insider. Самата тя е израснала в такъв блок в Румъния.

Според информацията в него значителна част от сградите в града, строени по време на управлението на Николае Чаушеску с цел там да бъдат настанени новодошли работници в столицата, не отговарят на базовите изисквания за строителство. Заедно с това от BBC посочват, че често разрешителните за изграждането им също са били фалшифицирани.

"Сериозно земетресение би накарало много от тези сгради да се срутят, като има опасност от загубата на хиляди животи", се казва в репортажа.

Симона Рита цитира данни на Световната банка, според които трус с мащабите на този във Вранча през 1977 година, би предизвикал щети за общо 12 милиарда долара. При него преди повече от 40 години в северната ни съседка загинаха близо 1600 души, като повечето от тях бяха в Букурещ. В България то също е усетено особено силно в Свищов, като там жертвите са над 130 души.

"Заради години на неглижиране много от тези сгради са в ужасно състояние", посочват от BBC.

"Преди няколко години такива сгради бяха означавани с червени знаци, но така и все още нищо не се е случило от тогава", се казва още в подкаста.

Строените през 70-те години блокове в Букурещ са наричани "домовете за тези без семейства". Тяхната цел е там да бъдат временно настанени работници, дошли от провинцията, или такива, които няма къде да живеят след като са завършили висше образование в столицата.

Повечето апартаменти там са едностайни, понякога с общи бани и тоалетни. След падането на комунизма те са оставени в частни ръце, като биват преустроявани и в тях живеят цели семейства.