Туристическите полици, издавани от някои застрахователни компании, покриват медицински разходи и лечение при коронавирус. Това обясниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), пише в. "Сега".

Засега няма специална застраховка за коронавирус за българи пътуващи в чужбина. Туроператори наскоро заявиха, че се подготвя подобна застраховка, която ще започне да се предлага след отпадането на карантината и отварянето на границите за туристически пътувания.

"При пътуване в чужбина трябва внимателно да се проучи дали застраховката покрива риска за заболяване по време на пандемия", препоръча пред БНР председателят на АБЗ и изпълнителен директор на "Армеец" Константин Велев. "Специална застраховка COVID-19 в настоящата ситуация от гледна точка на застрахователите като управление на риска не е най-добрият продукт. Аз лично не съветвам хората да търсят такава застраховка", каза още той.

Стандартните туристически застраховки или застраховки "помощ при пътуване" обикновено покриват разходи за медицински прегледи и изследвания, за хирургическа намеса, за лекарства, както и болничен престой. Всеки застраховател обаче предлага различни условия. При някои компании застраховката, без да е специално за COVID-19, покрива лечението в чужбина при заболяване от коронавирус. Други, изрично изключват не само COVID-19, но и всякакви епидемии от хипотезите за плащане на обезщетения.

"При всички случаи обаче става дума за обезщетяване на реално лекуване в чужбина, а не за нереализирано пътуване поради страх, защото в съответната държава има повишаване на заболеваемостта от коронавируса", посочи Велев.

По думите му стандартните застраховки "помощ при пътуване" не покриват разходите по карантиниране в чужбина. Не е изключено обаче някои застрахователи да променят условията си и да включат и това покритие, смята Велев.

Внимателно проверявайте покритите рискове по застраховката, която купувате, съветват от АБЗ. Обикновено при организирана екскурзия или ваканция в чужбина в туристическите пакети са включени и застраховките. Много често туристите не се интересуват какви щети покривате те, но в условията на коронавирус всички трябва да сме много по-заинтересовани.

Допреди пандемията всички туристически застраховки за страни в ЕС бяха без разлики в тарифите и покритията. От АБЗ обаче не изключват вероятността съвсем скоро някои компании да диференцират продуктите си според това как се развива заболеваемостта в отделните европейски страни. За държави с по-високо разпространение на заразата, най-вероятно ще се вдигнат цените на туристическите застраховки. Със сигурност полиците за САЩ и Канада остават по-високи заради по-скъпите медицински услуги там. По-скъпи са застраховките и за Турция.

За пътуващи, които смятат да пребивават по-продължително време в чужбина, има вариант да търсят и местен застраховател. Това обаче не се препоръчва за туристи, които заминават за седмица-две на екскурзия или почивка. Дори при евентуално заразяване в чужбина, проявлението на симптомите на болестта и нуждата от лечение се случват, след като туристът се е завърнал в България.

До момента пандемията не се е отразила на цените на туристическите застраховки, но и пътуванията бяха невъзможни, посочват от АБЗ. "Занапред цените ще зависят от начина, по който ще се развива здравната страна на коронакризата. Ако няма втора вълна и пандемията затихва, няма да расте цената на застраховката, защото няма да има такава щетимост, толкова много случаи на лекуване в чужбина", заяви Велев.