Летният сезон е по-добър от миналия, който беше катастофален. Въпреки това, можеше да е да е далеч по-добър. Някои неща обаче не бяха направени навреме. Много от мерките за помощ закъсняха времево. Противоепидемичните мерки също са объркващи.

Това заяви пред БНР Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

По думите му има много промени при налагане на мерки, в които браншът не намира логика. Според него ограниченията, които са наложени в Гърция не се усещат от туристите, защото всички заведения са на открито.

Къде са най-евтините плажове по Черноморието през това лято?

Къде са най-евтините плажове по Черноморието през това лято?

Има и места с напълно безплатни чадъри

Според него е притеснителен фактът, че въпреки ковид ограниченията в Гърция, българите все пак предпочитат южната ни съседка за лятната си ваканция.

По родното Черноморие се стига до парадокса, при който хотелите ни не са пълни, но в същото време няма места на плажовете.

"У нас и при 30% затворени хотели пак има бой по плажа, хората спят по шезлонгите, защото няма място на плажа. Може би трябва да се пренасочим към пазари, при които хората не търсят плажове. Затова се разви и алкохолният туризъм. В по-далечна перспектива ще трябва да се връщаме към туристи от Близкия изток, от арабския пазар, които търсят не плаж, а забавление, хазарт".

България остава без руски туристи по Черноморието това лято?

България остава без руски туристи по Черноморието това лято?

Това изглежда все по-вероятен сценарий след като голям туроператор пренасочи полетите си до Варна и Бургас за 2022-а

По думите му за това българските туристи отиват в Гърция, където няма презастроени плажове. "Проблемът може би никога няма да се реши, защото няма да се стигне до разрушаване на хотели у нас".

Попов посочи, че на северното ни Черноморие основно туристите са от Румъния.

"В чисто икономически план се реализират много малко нощувки. Имаме 4,6 млн. реализирани нощувки в хотелите, което е нищо. Включително българите, които почиват тук, реализират малко нощувки".

Той прогнозира фалити в бранша.