Изглежда още две газови турбини са доставени в контролирания от Русия Крим, посочили двама репортери на Reuters, които са забелязали оборудването на пристанището Феодосия, пише агенцията. Това потенциално може да задълбочи ситуацията около спазването на санкциите, в която германската компания Siemens участва.

Агенцията обаче няма потвърждение, че съоръженията на дока са турбини, произведени от Siemens. Оборудването се състои от четири цилиндрични предмета, които са дълги няколко метра. Също така турбините са били покрити със сини и сиви брезенти.

Междувременно техните размери и форма съвпадат с публично достъпните снимки на газовите турбинни системи на Siemens. Според изображенията те се състоят от два основни компонента - самата турбина и генератор.

Siemens съобщи по-рано тази седмица, че най-малко две от общо четири турбини, които е продала на руската държавна фирма Technopromexport, са доставени в Крим, без компанията да знае.

Русия завладя региона от Украйна през 2014 г. и сега е обект на европейски санкции по отношение на енергийните технологии.

Германският производител заведе съдебно дело срещу Technopromexport в Москва във вторник, като изиска да се върнат турбините на първоначалната им дестинация.