Представете си, че живеете в Зедландия. Кое е по-изгодно: да си купите домати по 2.75 зеда за килограм или 10-килограмова кутия за 22 зеда? Измислената страна и валута са част от международен тест, който проверява грамотността на 15-годишните по финансови въпроси. И те съвсем не са се справили добре, показват резултатите.

Изследването на PISA показва, че повечето от младежите все още не са готови да боравят правилно с пари. Само 12% от тях са отговорили правилно на достатъчен брой въпроси, а цели 22% са под базово ниво на грамотност.

Най-слабо представилите се не могат да оценят прост бюджет или да разберат връзката между това колко се кара един автомобил и как разходите са свързани с това, пише в доклада.

Изследването е проведено в 15 страни сред 48 000 души.

Сравнение между отделните държави е трудно, коментира Bloomberg, тъй като в Китай, например, до теста са допуснати само учениците, които показват добри резултати в училище.

Любопитното обаче е, че между добрите оценки и финансовата грамотност няма пропорционална връзка. Което означава, че тийнейджърът може да се справя добре по математика и литература, но това не означава, че може да вземе правилните решения при използването на кредитна карта.

Друго изследване показва още, че 56% от учениците имат банкова сметка, но 2/3 нямат нужните умения, за да я управляват и не могат да разберат банково извлечение.