Правителствата на САЩ и Япония ще си сътрудничат, за да осигурят веригите за доставки на стратегически технологични компоненти като полупроводници, съобщава в петък Nikkei Asia, цитирани от БНР.

Двете страни ще създадат работна група, която да определи как да разпределят задачите помежду си, които са свързани с научноизследователска и развойна дейност и с производство. Те се надяват да постигнат споразумение по проекта, когато японският премиер Йошихиде Суга и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнат на 16 април във Вашингтон.

Очаква се двамата лидери да потвърдят значението на създаването на децентрализирана мрежа за доставки. Тяхната цел е да се създаде система, при която производството не разчита на специфични региони като Тайван, където геополитическите рискове са високи, и Китай, където се задълбочават конфликтите със САЩ.

В работната група ще участват Японската агенция за национална сигурност и Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, заедно с колеги от Съвета за национална сигурност на САЩ и Американското министерство на търговията.

Двете страни обмислят да назначат персонал на зам. секретарско ниво на най-високите постове на работната група. Самата група първо ще идентифицира рисковете, породени от съществуващите мрежи за доставки в двете страни.

Както Япония, така и САЩ се борят с глобалния недостиг на полупроводникова техника. Администрацията на Байдън реши да поиска от Конгреса да предостави субсидия от 50 милиарда долара за увеличаване на производството на полупроводници в САЩ.

Япония пък има силни страни в областта на оборудването и материалите за производство на полупроводници.

Двете страни ще обмислят сътрудничество в области като създаването на съвместна изследователска база в Япония за разработване на нови технологии.

Основният производител на полупроводникови чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. реши да създаде модерна полупроводникова фабрика в Аризона и също така обяви план за създаване на база за развитие в Цукуба, в японската префектура Ибараки.

Американската страна може също така да търси сътрудничество от Япония по отношение на ограниченията за износ за Китай. САЩ затегнаха ограниченията за износ на китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. За разлика от САЩ, понастоящем Япония не налага ограничения върху износа за Китай.

Недостигът на полупроводникова техника стана очевиден през втората половина на 2020 г., след като автомобилните производители по целия свят съкратиха своите поръчки за полупроводници в очакване на намаляване на търсенето поради коронавирусната пандемия.

Всъщност възстановяването на автомобилния пазар беше по-силно от очакваното, но производителите на полупроводници вече бяха реагирали на голямото търсене на лаптопи и смартфони поради въвеждане на работа от разстояние заради Covid пандемята. Прекъсванията на тока, причинени от необичайно студеното време в САЩ по-рано тази година и пожар в основната фабрика на Renesas Electronics в североизточна Япония засилиха този недостиг.

Япония и САЩ са предпазливи по отношение на концентрацията на производствени бази в Китай.

Според Boston Consulting Group делът на производството на полупроводници в САЩ в световен план е спаднал от 37% през 1990 г. до едва 12% през 2020 г. Пазарният дял на Китай, който инвестира огромни количества субсидии в сектора, пък се очаква да се увеличи от 15% през 2020 г. до 24% през 2030 г., което да го направи най-големият в света.

$130 млрд. раздвижване в чип индустрията

$130 млрд. раздвижване в чип индустрията

TSMC обещава $100 млрд. инвестиции в нов капацитет, а две компании се борят за доскорошна част от Toshiba