Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) планира да инвестира $100 млрд. през следващите три години в разширяване на производствения си капацитет, пише Bloomberg.

Тайванската компания, която е водеща в света при производството на най-съвременните полупроводници, по-рано бе обявила рекордни капиталови разходи в размер на $28 млрд. Последните тенденции в индустрията карат гиганта да увеличи още повече наличния си капацитет. Засега не е ясно как TSMC, която има $28 млрд. кеш и еквиваленти в баланса си към края на декември, ще финансира разходите.

Акциите на доставчиците на TSMC, както и на самата компания, се покачиха след съобщението.

На TSMC разчитат множество от най-големите компании в света, включително Apple, Qualcomm, Nvidia и AMD, които създават сами дизайна на своите чипове, но оставят тайванската компания да ги произвежда. Продуктите на TSMC могат да бъдат открити в почти всички устройства, които използваме ежедневно. Индустрията обаче е изправена пред недостиг, причинен от пандемията и неочаквано високото търсене на технологични джаджи и автомобили.

В писмо до клиентите главният изпълнителен директор на компанията C.C. Wei пише, че заводите работят на "100% капацитет през последните 12 месеца", но търсенето все още изпреварва предлагането. Компанията наема и хиляди нови служители.

През март Intel анонсира плановете си да се конкурира с TSMC и също да произвежда чипове за трети компании. Американският гигант ще инвестира $20 млрд. в два завод в Аризона. Южнокорейската Samsung също прогнозира над $100 млрд. капиталови разходи за разширяване на бизнеса си.Сделка за $30 млрд. за японската Kioxia

Междувременно Micron и Western Digital се състезават за придобиването на японския производител на полупроводници Kioxia, оценен на $30 млрд., пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. В момента компанията е контролирана от частната Bain Capital и постигането на сделката не е гарантирано, посочват те.

Токийският производител планираше първично публично предлагане, но през септември м.г. се отказа заради пазарната волатилност. Не е изключено обаче тя да направи опит по-късно тази година.

Kioxia се смята за изключително скъп актив в Япония и евентуална сделка ще трябва да бъде разрешена и от властите там. Компанията произвежда чипове памет, използвани в смартфони, сървъри и други. Тя бе част от Toshiba, но през 2018 г. бе придобита от група, водена от Bain и включваща Apple, Dell, Kingston, Seagate и други срещу около $18 млрд. Toshiba запази 40% дял.

Micron също е сред големите производители на DRAM чипове. Western Digital пък произвежда хард дискове.