Липсата на паркоместа продължава да бъде голям проблем в Букурещ, а повечето от шофьорите в румънската столица са принудени просто да оставят колите си, където намерят свободно пространство, дори и по тротоарите.

8 от 10 шофьори в Букурещ признават, че поне веднъж са паркирали незаконно. Времето за намиране на място за паркиране често е по-дълго от самото пътуване, показва проучване на Uber.

Освен това 62% от шофьорите в румънската столица се сблъскват ежедневно с проблема с намирането на място за паркиране в центъра на града, на работното място или в района, където живеят.

Изследването, проведено сред повече от 2700 души, разкрива, че 4-ма от всеки 10 души са участвали поне веднъж в словесен или физически конфликт, свързан с място за паркиране.

Според официалните данни в Букурещ има едва около 200 000 паркоместа, а автомобилите са над 1 милион. Това означава, че по 5 коли се борят за едно място за паркиране. Според индекса на TomTom румънската столица се нарежда на пето място сред най-натоварените градове в света и е градът с най-големи задръствания в Европа.

Друго проучване показва, че повечето шофьори в северната ни съседка вършат по няколко други неща, например да използват телефона си или да пишат текстови съобщения, докато карат.

6 от 10 румънски шофьори говорят по телефона, докато карат, без да използват хендсфрий, а около 40% пишат съобщения. 18% от респондентите пък са управлявали под въздействието на алкохол поне веднъж, съобщават местни медии.

Проучването е проведено сред 8000 души онлайн и е свързано с национална кампания за безопасност и предотвратяване на трафика.

Румънските пешеходци обаче също често нарушават правилата за движение по пътищата. 70% пресичат улиците незаконно, 7% от които го правят ежедневно. Повече от 60% от пешеходците гледат мобилния си телефон, пишейки съобщения или играейки игри, докато се движат по улиците. За 12% от тях това е обичайният начин на поведение.