Турция глобява Google с над 36,6 милиона долара за злоупотреба с господстващото си положение в услугите за търсачки, предава Daily Sabah.

В изявление Competiton Authority (RK) заяви, че Google е предоставил предимства на собственото си сравнение на цените за настаняване и на своите услуги за местно търсене пред своите конкуренти.

От изявление на Турската комисия по конкуренцията става ясно, че американският интернет гигант е давал предимства на своите услуги за сравняване на цени и на местната си търсачка пред тези на конкурентите.

Освен това в рамките на шест месеца Google трябва да гарантира, че конкурентите няма да бъдат в неравностойно положение и в продължение на пет години ще трябва да прави годишен отчет пред регулатора.

Разследването включва турски Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Ltd. и компанията майка на Google Alphabet.

И миналата 2020 година Typcĸият cъвeт пo ĸoнĸypeнция глoби Gооglе c 26 млн. дoлapa, cлeд ĸaтo peши, чe aмepиĸaнcĸият гигaнт злoyпoтpeбявa c гocпoдcтвoтo cи нa пaзapa, като нapyшaвa ycлoвиятa нa лoялнa ĸoнĸypeнция вcлeдcтвиe нa нeлoялeн дocтъп дo peĸлaмнo пpocтpaнcтвo.

През март 2019 г. Европейската комисия също отсъди глоба за Google в размер от 1,69 млрд. долара за нарушаване на антитръстовите правила на Европейския съюз относно онлайн рекламата.