"Управляващите ще могат да ни шпионират през телевизорите" е водещo заглавиe на в. "Сега"

С мотив защита на авторското право кабинетът предлага промени, които ще позволят автоматизиран контрол на тв операторите

Използвайки благовидния предлог за защита на авторското право, управляващите си осигуряват възможност да контролират какво и кога гледа всеки български гражданин. Правителството предлага специална комисия в Министерството на културата да има право да извършва дистанционен мониторинг и контрол на съдържанието, което доставят кабелните, сателитните и всички други платформени тв оператори до домовете на абонатите си. Целта е да се установяват кражби и нерегламентирано разпространение на телевизионно съдържание.

Това ще стане факт, ако бъдат приети поправките в Закона за авторското право и сродните му права. С тях се дава възможност на държавата да използва автоматизирани средства за контрол, включващи специални уреди и компютърни програми, с които на практика да проникне във всеки телевизор. Тези средства за контрол "ще са одобрени със заповед на министъра на културата уреди и/или компютърни програми, които автоматично констатират използването на закриляни от закона обекти в присъствие или отсъствие на контролен орган и в присъствие или отсъствие на проверяваното лице". Изрично е отбелязано, че дистанционният контрол ще се прилага, "без да се изисква съгласие на трети лица за това". Въвеждането на дистанционния контрол щяло да позволи на контролния орган, в който ще работят 6-има души, ефективно да си върши работата, без да се налагат проверки на място.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Консерватизмът: Димъ или огънъ", четем в "Капитал"

Платформата "Консерваторъ" повдига въпроси за финансирането си и потенциална връзка с правителството

Консерватизмът е новото синьо на българската политика. За много от десните политици неуспехът на техните партии през последните години може да бъде обяснен със западането на "либерализма" и съответно надеждите за рестарт на кариерата им се вкопчват в друга концепция - тази на консерватизма. От Георги Марков (ГЕРБ) и Нено Димов ("Атака") до Петър Москов (който основава новата формация КОД), всички те се опитват да напипат българския еквивалент на формация, подобна на управляващите в Полша или Унгария. 

Общото между почти всички тях освен идеите е, че те по един или друг начин са свързани с правителството и това създава впечатлението, че българският неоконсерватизъм всъщност има и една не особено скрита цел - да бъде политически бастун на ГЕРБ.

Телевизионните предавания като "Офанзива" по "Канал 3" или "Реакция" по "Европа", както и интернет платформите, които открито защитават консервативните идеи, рядко са толкова открити и по отношение на това кого подкрепят. По-лесно е да се разгледа къде падат критиките, най-често насочени срещу БСП и "Демократична България", но рядко срещу ГЕРБ или партиите от "Обединени патриоти".

Прочети още от " Капитал"

"320 000 фирми на печалба - икономиката расте, сивият сектор се свива" е заглавиe от в. "24 часа"

370 000 фирми подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци до изтичането на крайния срок на 1 април. Това съобщиха от Националната агенция за приходите в края на миналата седмица.

Какво означава това?

При работещи 700 000 фирми, това на първо място означава, че половината от тях са работещи. И не просто имат реална дейност, но тя е печеливша и води до реализиране на положителен финансов резултат. При положение че допреди три години всяка пета фирма не работеше, а съществуваше само по документи, тенденцията е положителна. Печалба за облагане има тогава, когато приходите за данъчната година са повече от разходите. Ако е обратното, фирмата ще бъде на загуба. Това на свой ред означава, че посоченият брой фирми, преди да пресметнат финансовия си резултат, са платили заплати и осигуровки на своите работници и служители.

И тъй като според статистиката близо 90% от фирмите са средни и малки, това означава, че условията за тяхното съществуване и развитие се подобряват.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Половината асансьори поддържани нелегално" извежда на първа страница в. "Монитор"

Във високите блокове карат само с по един, свалят частите от другите 

Половината асансьори у нас се поддържат нелегално. Това твърди председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков. Според него често подобна поддръжка е формална.

По думите му има фирми в бранша без лиценз за поддръжка, защото не могат да отговорят на определените изисквания. "Даже не може да се каже, че са фирми. На ордер пишат, че са взели петдесетте лева за абонамента, колкото да може касиерката да се отчете пред общото събрание на входа.

На такива техници не може да се търси отговорност,защото те нямат договор с етажната собственост.

Те не можело и да бъдат и санкционирани от ДАМТН, защото нямали лиценз, независимо от това, че става дума за съоръжения с повишена опасност и формалната поддръжка излага на риск живота и здравето на хората. Така вече 30 години без ред, правила и санкции", категоричен е той.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Ще зареждаме електромобила с готварска сол", четем във в. "Стандарт"

Предизвикателството е процесът да бъде на стайна температура, казва проф. Радостина Стоянова

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ "Св. Климент Охридски" създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия. Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения.

Как ще зареждаме електромобилите, на които така много залагаме в спестяването на енергия? И как ще спестяваме енергията, получена от алтернативни източници? Учените от години търсят батерия, която да отговори на това предизвикателство. Идеята е тя да бъде по-евтина от своите конкуренти. В битката за нея, освен преподаватели от Станфордския университет, от Япония, от Франция, се включват и представители на Софийския университет и БАН. И намират нещо, което вероятно има бъдеще.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Милиардерът от Русе", пише "Капитал"

Напусналият преди близо 80 години България Игнат Канев обича да се връща в родното си място всяка година

"Не мога да опиша достатъчно добре чувството на топлота в сърцето ми, когато знам, че съм помогнал на някого да подобри живота си." Това споделя канадският милиардер и строителен предприемач от български произход Игнат Канев пред журналиста Стивън Ниджик. Преди близо три години Ниджик му помага да разкаже и издаде биографията си "Живот във възход". 

Канев е най-известен в България с благотворителната му дейност както в родното му село Горно Абланово (Русенско), така и в самото Русе, откъдето е съпругата му. Известен е като филантроп и в Канада, където живее повече от 68 години. 

И въпреки това магнатът с български корени споделя, че никога не се е смятал за филантроп. "Филантропията е просто най-значимият страничен ефект от моята основна работа. Аз съм бизнесмен и строител. Помагам на другите, защото така са ме възпитали родителите ми и считам помощта за свой дълг като отговорен гражданин.

Прочети още от " Капитал"

"Минималната заплата спира да расте след 2021 година", пише в. "Сега"

Догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена с 50 лв. до 610 лв., а от началото на 2021 г. с още 40 лв., с което ще стане 650 лв. За следващата 2022 г. правителството засега няма планове за ново увеличение на най-ниското месечно възнаграждение в страната. Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите (МФ) за периода 2019 - 2022 г.

Ако се изпълни прогнозата на финансовото министерство, ръстът на минималната заплата от 2017 г. ще бъде над 27%. Въпреки това страната ни ще продължи да бъде последна в ЕС по този показател. В същото време административното вдигане на минималната заплата през последните години е остро критикувано от бизнеса. Според него подобен ръст, изпреварващ производителността на труда и икономическия растеж, затруднява наемането на по-ниско квалифицирана работна ръка.

Промени в данъчните и осигурителните ставки в следващите три години не се планират. Министерството на финансите очаква икономически растеж през 2019 г. от 3.4% при отчетени 3.1% за миналата година. Нарастването на БВП слабо ще се забави до 3.3% през 2020 г. в резултат на по-ниските правителствени разходи за потребление и инвестиции.

Прочети още от в. "Сега"

"Само на 2-ма бивши политици - Трайков и Бисеров, са им запорирани имоти и пари" пише в. "24 часа"

Проверките не се оповестяват, за да не продаде проверяваният имуществото си през това време

Бившият икономически министър в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков и бившият зам.-шеф на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров са единствените политици със запорирано имущество от съда.

Забраната имотите да се продават се налага от магистратите по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която заработи от януари миналата година.

До началото на 2018-а тя бе само за отнемане на имущество. Запори и след това конфискация се иска, ако се открие несъответствие между реалните доходи и обявените над 150 хил. лева.

През годините за несъответствие между декларираните и реално притежаваните доходи и имущество са били проверявани много политици и хора, заемащи висши държавни постове, но не при всеки от тях е било открито разминаване.

Проверките не се оповестяват, за да не продаде проверяваният имуществото си през това време

Бившият икономически министър в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков и бившият зам.-шеф на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров са единствените политици със запорирано имущество от съда.

Забраната имотите да се продават се налага от магистратите по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която заработи от януари миналата година.

До началото на 2018-а тя бе само за отнемане на имущество. Запори и след това конфискация се иска, ако се открие несъответствие между реалните доходи и обявените над 150 хил. лева.

През годините за несъответствие между декларираните и реално притежаваните доходи и имущество са били проверявани много политици и хора, заемащи висши държавни постове, но не при всеки от тях е било открито разминаване.

Типичен пример в това отношение е бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров. Той също бе проверяван, след като бе обвинен в престъпление по служба във връзка с мини "Бобов дол", но не беше открито несъответствие.

Прочети още от в. "24 часа"

"Малко произвеждаме, затова сме бедни", пише в. "Стандарт"

Не е възможно доходите ни да достигнат европейските за 5-10 години

В Полша привличането на един работник от чужбина става за 10 дни и струва 30 евро, а у нас това отнема 100 дни и 300 евро. Фирми се отказват от кеша заради касовите апарати. Административната реформа загуби темпо. 68% от работодателите изпитват системни трудности при наемане на служители Крайно време е държавата да реши проблема с "американските" централи, на които НЕК плаща 548 млн. лв. над пазарната стойност на тока 

- Господин Велев, в последно време се заговори за смяна на икономическия модел. Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев отново предупреди, че ако не се промени мнението на инвеститорите за евтина работна ръка в България, в следващите години много бизнеси ще фалират, защото няма да сме конкурентни. Как ще коментирате?

- Да, би трябвало постепенно да изоставим ниските производствени разходи като конкурентното предимство в презентациите ни за привличане на инвеститори. Доходите ще растат все така бързо и тези бизнеси, които искат да оцелеят и да се развиват, трябва да се съобразят с това.

Но няма да сме искрени, ако твърдим, че е възможно доходите да достигнат средноевропейските за 5 или 10 години. Още дълго време инвестиции ще се правят и с оглед по-ниски производствени разходи, както е и в другите нови страни-членки. Макар и в някои от тях средните заплати да са два пъти по-големи по номинал.

Прочети още от в. "Стандарт"