Ръководителят на американската операция Warp Speed ​​Монсеф Слауи каза, че първите американци, ваксинирани срещу коронавирус, ще получат дози до края на втората седмица на декември, предаде CNN.

"Нашият план е да можем да изпратим ваксините до центровете за имунизация в рамките на 24 часа след одобрението на медикаментите", каза Слауи. "Очаквам първите ваксинации да започнат на 11 или 12 декември."

Pfizer подаде заявление до Американската администрация по храните и лекарствата за разрешение за спешно одобрение на ваксината ѝ срещу коронавирус, а консултативният комитет на ведомството ще я разгледа на 10 декември, като шансовете са, че те ще дадат одобрението си за медикамента.

Прогнозата на Слауи е, че достатъчно количество дози за ваксинацията на цялото население на САЩ ще могат да се произведат до май догодина. Той е оптимист, че резултатите на Pfizer и Moderna са силно обнадеждаващи.

"Ваксиниране на около 70% от населението би позволило изграждането на истински стаден имунитет, което ще се случи след пролетта на следващата година", изтъкна той.