След десетилетия, в които Холандия успяваше да удовлетвори своите нужди и тези на европейските си съседи за природен газ, тази ера официално приключи, пише Bloomberg.

Страната се превърна в нетен вносител за цяла календарна година за първи път от 1963 година, когато започна добива от гигантското поле Groningen. Така Холандия се присъединява към останалите европейски държави, които стават все по-зависими от доставките на гориво от страни като Норвегия или Русия, или от САЩ, Катар и други чрез танкери.

Нови американски санкции може да забавят "Турски поток" и "Северен поток 2"

Нови американски санкции може да забавят "Турски поток" и "Северен поток 2"

Ако бъдат приети

Промяната бе неизбежна, след като държавата с население 17 милиона обеща да затвори Groningen след земетресения, свързани с извличането на депозитите. Добивът на останалия газ ще продължи да носи милиарди на страната, Royal Dutch Shell и Exxon Mobil поне още няколко години.

Холандия получава 40 процента от нужната си електроенергия от газ. GasTerra, съвместно предприятие между държавата и двете петролни компании, заяви в петък, че продажбите ѝ се покачват със 17 процента до €11,2 милиарда през 2018 г. Повече от една трета от горивото идва от Groningen.